Bağlama Yapımında Kullanılan Ağaçlar

Bağlama yapımında öncelikle dikkat edilmesi gereken, ağaç seçimidir. Ses verme özelliği bulunan ağaçları seçmenin yanında, kuru olmaları da önemlidir. Kuruma işlemini fırınlama yapmadan doğal ortamda, eğer mümkünse bağlama yaptığınız ortamda bekleterek yapmak gerekir. Bu bekleme süresi en az beş yıl kadar sürer. Kimileri için bu süre biraz abartılı gelebilir fakat iyi bir müzik aleti yapmak için, kullanılacak ağacın kuru olması şarttır. Daha sonra, kullanılacak ağacın bağlamaya uygun, düzgün bir şekilde biçilmesi gerekir yani damarlarının her şeyden önce paralel ve dik kesilmesi lazımdır. Birbirleriyle renk ve uyum içinde olmasına dikkat edilmelidir.


Bugüne kadar , bağlama yapımında birçok ağaç denenmiştir. Kavak, ıhlamur ve bunlara benzer özgül ağırlıkları çok yumuşak, lifli ağaçlardan yapılan bağlamalardan olumsuz sonuçlar alındığı görülmüştür. Maun, Palesander, Vengi, Cocobolo, Okaliptüs gibi sert, özgül ağırlıkları fazla, damarları görünen ama gözenekleri çok belirgin olan ağaç türleri bağlama yapımı için en uygun olanlarıdır.


Bağlama; gövde, kapak, sap, burgu ve eşik gibi bölümlere ayrılmıştır ve her bölüm özelliğine göre farklı ağaçlardan yapılır. Kesin bir kural olmamakla ve ustanın tecrübe ve becerisiyle değişebilmesine karşın bağlamanın farklı bölümlerinde en çok kullanılan ağaçlar şunlardır.


Gövde: Dut, Maun, Ladin, Vengi, Ardıç
Kapak: Ladin
Sap: Kayın, Maun, Kelebek, Meşe, Ceviz
Burgu: Abanoz, Gül
Eşik: Kelebek


Onur Severgün
Rekor Sanat - Bağlama Öğretmeni