Bateride Baget Çeşitleri ve Baget Seçimi

Bateriyi çalmamızı sağlayan, tahtadan veya metalden yapılan aletlere baget denir. Bagetler ölçü olarak birçok çeşide ayrılır. Genel olarak herkesin bildiği ve başlangıç için önerilen 5A ve 5B bagetlerdir. Bunlar dışında ise 2A, 3A, 7A, 8A, 9A gibi birçok çeşidi de bulunmaktadır. Her baget arasında ağırlık ve uzunluk açısından farklar vardır. Aynı şekilde her baget çeşidinin kendi içerisinde de ağırlık olarak farklı olanları bulunmaktadır. Örnek olarak birbirlerinden ağırlıkları farklı 2 çeşit 5A baget modelleri ile karşılaşabilirsiniz. Baget çeşitleri belli bir düzene göre isim almamaktadır. 7A Bagetler, 2A, 3A, 5A, 5B bagetlerden daha kısa, ince ve hafiftir. Genel olarak bilinen bu tip baget çeşitleri dışında ise birde Signature (İmzalı) bagetlerde vardır. İmzalı bagetler, dünya çapında tanınmış, sponsorları olan bateristlerin kendi istekleri ve kendi el yapılarına göre yapılmış bagetlerdir ve sınıflandırabileceğimiz bir ölçüleri yoktur.

Baget çeşitleri aynı zamanda uç kısımlarına göre farklılık gösterir. Naylon, yumurta, top, bidon, küçük ve büyük küresel olarak farklı şekilde uç kısımlar mevcuttur. İmzalı bagetlerde ise daha farklı uç kısımlar ile karşılaşabilirsiniz. Örnek verecek olursam Vinnie Colaiuta imzalı bagetlerinde uç kısımlar “V“ şeklindedir.

Peki baget seçerken neye dikkat etmeliyiz?

Baget seçerken ilk olarak hangi tarz müzik çalacağımıza göre seçim yapmalıyız. Rock – Metal türlerinde ağır ve kalın bagetler, Pop – Funk – R & B türlerinde orta ağırlıkta ve orta kalınlıkta bagetler, Jazz – Blues türlerinde ise daha hafif ve ince bagetler tercih edilmelidir. Çalmak istediğimiz tarz müziğe uygun tuşe alabileceğimiz baget seçimi yapmamız gerekiyor.

Tabi her şey çalacağımız tarza göre belirlenmiyor. Çalacağımız tarz müziği göz önüne alarak kendi el ölçülerimize uygun bageti bulmalı ve seçmeliyiz. Bateri çalarken, en rahat hangi baget türü ile çalıyorsanız en iyi bagetler onlardır.


Okan Can Telci
Rekor Sanat - Bateri Öğretmeni