Bona Nedir? Hızlı Nota Okumaya Yardımcı Olur Mu?

Bona: Notaları konuşur gibi, seslerin yüksekliğini vermeden, sadece isimlerini sürelerine uygun olacak şekilde okumaya denir. Bona, nota öğrenmek için izlenen en temel ve pratik yollardan biridir. Eseri, ilk defa seslendirmeden önce bona yaparsak, seslendirirken oluşabilecek hataları minimuma indirebiliriz. Bona çalışmasını ne kadar çok yaparsak, notaları çok daha hızlı bir şekilde tanırız. Ayrıca notalar hafızamız da kalıcı bir yer edinir ve ritim duygumuz çok daha kuvvetli bir hale gelir. Peki bona nasıl çalışılmalıdır?

Bona çalışırken en çok dikkat etmemiz gereken, önce yavaş bir tempoda çalışmaktır. Daha sonra notaların isimlerini doğru telaffuz etmektir. Tabi ki bunları yaparken el ve ya metronomla mutlaka tempo tutmalıyız. Eğer bu çalışmaları belli bir seviyeye getirirsek, bir ölçüyü okurken, gözümüzün bir ucuyla yeni gelen ölçünün içindeki notalara bakarak hızımızı daha da arttırabiliriz. Bu da hızlı nota okumanın altın kuralıdır. Yapılan araştırmalar en başarılı müzisyenlerin, nota okurken gözleriyle bir sonraki notaya, milisaniyelerle ölçülecek bir hızla bakarak, önceden kendini gelen notaya hazırladığını göstermiştir.

Anlatmak istediğim kısaca; eğer hızlı nota okumak istiyorsak, bona çalışmalarını sıklıkla kullanmalıyız. Bona çalışmalarımız sayesinde çok daha hızlı doğru ve akıcı bir şekilde eserlerimizi ve solfejimizi okuyabiliriz.


Cahit Baltacı
Rekor Sanat - Gitar Öğretmeni