Çello Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Çelloda kaliteyi ve kullanışlılığı belirleyen unsurlardan kısaca bahsedelim. Çelloda kalite unsuru kullanılan ağaçlar ile çeşitlenmektedir. Kullanılan ağacın kalitesi, aksamlar ve işçiliğe göre değişmektedir. Gövdenin ön kısmı ladin ağacı, arka kısmı, kenarlar ve boyun kısmı akçaağaç, kulaklar ve tuşe abanoz türü ağaç çeşitlerinden oluşmaktadır. Günümüzde çello fiyatlarını daha alınabilir hale getirmek için değişik türde ağaçlar kullanılmaktadır. Satış fiyatının daha uygun olabilmesi için sıkıştırma ağaçlardan yapılan çellolar da mevcuttur.

Eğer hobi amaçlı bu enstrümanı öğrenmek istiyorsanız ve uzun süreli bir eğitim süreci olacağından emin değilseniz çok üst düzey bir çello almanız gerekmez. Piyasada başlangıç seviyesinde ve sizi uzun süre idare edebilecek çellolar da mevcuttur. Fakat çalmakta istekli iseniz ve bu istek doğrultusunda profesyonel düzeyde bir hedefiniz varsa kullanılan ağaçlar dışında dikkat edilmesi gereken farklı hususlarda bulunmaktadır.

Çelloyu alırken dikkat edilmesi gereken unsurların en başında boyutu gelmektedir. Alacağınız enstrümanın boyutunun fizyolojik yapınızla doğru orantılı olması öğrenme sürecinizde büyük kolaylık sağlayacaktır. Çellonun birçok boyutu vardır. Boyunuza, parmak yapınıza ve perde aralığınıza uygun boyutu seçmeniz öğrenme sürecini kolaylaştırır.

Çello alınırken dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise sap kısmıdır. Sapın kavissiz ve sesi tam verecek düzeyde olması gerekmektedir. Eşik(köprü) sapta alt bağlantılara giden telleri simetrik dağıtmalı ve sapı ortalamalıdır. Eşiğin durduğu yer, sap eğri olmasa da sesin bozulmasına neden olabilir. Bu yüzden sap ayarı doğru olmalıdır. Akort kulakları(burgular) rahat akort edilebilecek şekilde tasarlanmış olmalıdır. Çelloda kullanılan ağaç türü de çellonun çalımında etkili olan bir unsurdur. Genelde gövdenin ön kısmı ladin ağacı, arka kısmı, kenarlar ve boyun kısmı akçaağaç, kulaklar ve tuşe abanozdan yapılır lakin bu standart değildir. Tüm müzik enstrümanlarında olduğu gibi çello fiyatları da kalitesine göre değişmektedir. Fabrikasyon ve el yapımı çellolar bulunmaktadır. Başlangıç seviyesi veya hobi için fabrikasyon çellolar tercih edilebilir fiyatları ise daha makuldür. Eğer konservatuvar seviyesinde çalmak amacıyla alıyorsanız el yapımı bir çelloya ihtiyaç duyabilirsiniz.

Son olarak çello satın alma konusunda aklınız karışıksa, kursumuzdan doğru enstrümanı edinebilme konusunda bilgi alabilirsiniz. Kursumuzda ki öğretmenlerimiz size çelloyla ilgili bilgi verecek ve size en uygun çelloyu seçme konusunda yardımcı olacaklardır.


Zeynep Fuçucuoğlu
Rekor Sanat - Çello Öğretmeni