Dinlediğim Şarkıların Notalarını Kendim Çıkartabilir miyim ?

Çalıştığımız öğrencilerimizin çoğunun sıkça sorduğu sorulardan biridir. Enstrüman çalan müzikseverlerin çoğu notaya bağımlı kalmadan sevdikleri parçaları kendileri çıkarıp çalmak isterler.

Bu aslında doğuştan gelen bir duyuş özelliğidir. Bazı insanlar çocuk yaşlardan itibaren telli ve tuşlu çalgılarda, hiçbir eğitim ve nota bilgisi olmadan bazı basit ezgileri duyup çalabilmektedir. İşitme ile ilgili bu yetenek sesler arasındaki ilişkiyi duyup hissedebilmekle alakalıdır. Doğuştan gelen bir yetenek şeklinde söylememize rağmen bir dereceye kadar sonradan eğitilip, geliştirilebilir.

Enstrüman eğitimi bilindiği gibi nota eğitimi ile verilir. Nota, yazılı bir müzik dilidir. Nota sayesinde ezgileri müzik diline çevirip kağıda yazar ve okuyabiliriz. Nota bilgisi ile enstrüman çalmaya başlayıp, çok çalışırsanız gam ve dizileri öğrenirseniz, repertuvar artıkça bazı ezgiler arasındaki benzerlikleri hissetmeye ve algılamaya başladığınızı göreceksiniz. Zaman geçtikçe ve çok parça çaldıkça bu işitme yeteneğinizde bununla orantılı şekilde gelişecektir. Her şey disiplinli bir eğitim ve çalgınıza hakimiyetinizle alakalıdır. Sabırlı olur ve düzenli çalışırsanız kazandığınız özellikleri zevkle idrak edecek ve mutlu olacaksınız.


Onur Severgün
Rekor Sanat - Gitar Öğretmeni