Fingerstyle Tekniği Nedir?

Fingerstyle, parmak tekniği veya parmak stili olarak çevrilebilir fakat aslında çok sesli çalım anlamında kullanılır. Alışıla geldiği üzere çelik telli gitarlar genelde pena ile çalınır. Fakat bazı müzisyenler klasik gitarda olduğu gibi pena yerine parmak kullanarak daha zengin ve çoksesli bir çalım elde ederler. İşte bu teknik fingerstyle adıyla son zamanlarda çokça karşımıza çıkmaktadır.

İnternet ortamında incelerseniz, çoğu rock ve metal müzik parçalarının, tek gitarla, daha yumuşak ve çoksesli cover versiyonlarını bulacaksınız. Bu çalım tarzında yine klasik gitarda olduğu gibi hem ezgiyi, hem ritmi, hem de basları aynı anda duyabildiğinizi göreceksiniz. Bu sanatçılar bu teknikle klasik müzik eserleri yerine günümüz yerli ve yabancı popüler parçaları yorumlarlar. Bu yorumlarını ise fingerstyle olarak adlandırırlar. İçinde parmak kelimesi geçtiğine aldanmayalım bu çoksesli çalımı pena ile uygulayan müzisyenlerde mevcuttur.

Şimdi gelelim asıl soruya. Fingerstyle nasıl çalarım? Özellikle çelik telli gitar çalan çoğu kursiyerimizin bu tarzı ilgiyle takip ettiğini biliyorum. Cevap hoşunuza gider mi bilmiyorum ama, finger tekniği uzmanlaşmış ileri düzey müzisyenlerin uygulayabileceği bir tekniktir ve klasik gitar altyapısı gerektirir. Bu tarzı çalan sanatçıları incelerseniz çoğunun klasik gitar ve nota eğitimi olduğunu görürsünüz. Çok sesli çalım, klasik gitarla başlamış ve dünyaya yayılmıştır. Hangi tarz gitar çalarsanız çalın, temel seviyeleri geçmiş, nota eğitimi almış ve enstrümanınıza hakimseniz, bu çalım tarzını incelemeye başlayabilirsiniz.


Onur Severgün
Rekor Sanat - Gitar Öğretmeni