Gitarda Arpej Tekniği

Gitarda sıkça kullanılan tekniklerden biri de arpej tekniğidir. Arpej tekniği, akor seslerini sıra ile ard arda tınlatmaktır. Buna akoru kırmak ta denir. Arpej ile akor arasındaki fark basitçe şöyle açıklanabilir. Akor, ikiden daha fazla notayı aynı anda çalarak oluşur. Arpej ise, akoru oluşturan sesleri ard arda belli bir sıra ile çalmak demektir. Gitarda arpej çalarken sağ elin duruşu ve pozisyonu çok önemlidir. Arpej çalarken sağ elimizin içinde sanki bir tenis topu tutuyormuşuz gibi bir görüntü olmalıdır. Ayna karşısında çalışarak sağ elinizin duruşunu daha rahat gözlemleyebilirsiniz. Bununla birlikte gitarda kullandığımız sağ el parmak isimlerini çok iyi ezberlemenizi tavsiye ederim..

Arpej Parmakları
Arpej çalarken genelde;

"P" Parmağı 6. tel, 5. tel veya 4. teli çalar

"İ" Parmağı 3. teli çalar

"M" Parmağı 2. teli çalar

"A" Parmağı ise 1.teli çalar.

Sağ el Parmaklarınızı bu şekilde yerleştirip p-i-m-a (6. tel, 3. tel, 2. tel, 1. tel) şeklinde çalarak daha sonra da değişik formüllerle çalışabilirsiniz. Bazı basit arpej çalışmaları şöyledir.

p-i-m-a (6. tel, 3. tel, 2. tel, 1. tel)

p-i-m-i-a-i-m-i (6,3,2,3,1,3)

p-i-m-i-a-m-a-i (6,3,2,3,1,2,1,3)

p-i-m-i-a-i-m-i-a-m (6,3,2,3,1,3,1,2)

Dilerseniz siz de kendinize değişik formüller oluşturup farklı sıralarda deneyebilirsiniz. Öncelikle boş tellerde parmaklarınızı alıştırmak kolay olabilir daha sonra bu çalışmaları temel akorlarla çalışabilirsiniz. Temel akorlarla çalışırken akorun ismi neyse örneğin la minör ya da la majörse başta la sesinden başlamanız uygun olur. Şimdilik bu şekilde çalışmanız en kolay metot olacaktır. Seviyeniz ilerledikçe arpejler ve parmakların durumu değişebilir. Ayrıca arpej; nota ve tab olarak nasıl gösterilir bununla da ilgili küçük bir örneği aşağıdaki görselde inceleyebilirsiniz.

Arpej Etüt

Aslına bakarsanız gitarda bütün tekniklerde olduğu gibi arpej tekniği de, çok fazla tekrar ve sabır gerektirir. Ne kadar çok pratik yaparsanız, o kadar iyi bir tekniğe sahip olursunuz. Hepinize keyifli çalışmalar dilerim.


Cahit Baltacı
Rekor Sanat - Gitar Öğretmeni