Gitarda Bare Tekniği

Gitara yeni başlayanların çoğunlukla merak ettikleri tekniklerden biri olan bare tekniği nedir isterseniz önce onu açıklayalım; tek bir parmağınızla birden fazla tele basarak ses çıkarma tekniğidir. Bu yerine göre iki yerine göre altı telde olabilir. Bu teknik gitara başlayanları en çok korkutan tekniktir. Ama nasıl çalışacağınızı bilir ve sabırlı olursanız bu süreci atlatabilirsiniz.

Bareli akorları basabilmeniz için önce temel akorları temiz bir şekilde çalmanız gerekir. Çünkü bare basmak için tekniğin yanında güçlü parmaklara da ihtiyaç vardır. Bare de genellikle işaret parmağı kullanılır. İlk başta zorlayıcı olan bu teknik daha sonra teknik becerinizin ve parmağınızın kuvvetlenmesi sonucunda kolay hale gelecektir. Şimdi bu teknikle ilgili sizlere yardımcı olabilecek bazı tavsiyeler vermek istiyorum.

Öncelikle işaret parmağınızı bare basarken düz tutmaya çalışın. Daha sonra ise perdenin her zaman ses deliğine doğru olan tarafına doğru basmalısınız. Birde ilk perdeler daha geniş olduğu için bare çalışmalarınızı 5. Ya da 7. perdelerde çalışırsanız daha kolay ses çıkarabilirsiniz. İlk zamanlar temiz ses çıkaramayabilirsiniz. Bu durum gayet normaldir. Yapılması gereken sürekli olarak pratik yapmaktır. Göreceksiniz bir süre sonra sesler daha temiz ve güçlü çıkacaktır.


Cahit Baltacı
Rekor Sanat - Gitar Öğretmeni