İyi Bir Gitar Nasıl Seçilir?

Kaliteli bir gitar almak istiyorsak dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan en önemlisi; gitar konusunda tecrübe sahibi, gitardan iyi anlayan biriyle birlikte almaktır. Bence kaliteli bir gitar internet üzerinden alınmamalı mutlaka denenmeli , sesinin gürlüğüne ve tonuna özellikle bakılmalıdır.


Enstrüman ses üreten bir alettir. Doğal olarak bir enstrümanda en önemli unsur sestir. Daha sonra rahatlığı, kullanılan malzemenin kalitesi ve işçiliktir. Bir müzik mağazasına girdiğiniz zaman yapacağınız ilk iş hoşunuza giden gitar hakkında bilgi almaktır. Kullanılan ağaçların cinsi, ne zaman ve nerede üretildiği gibi... Gitarı elinize aldığınızda önce görsel olarak her parçasının eksiksiz ve yerinde olmasına dikkat etmelisiniz. Gövdede herhangi bir çatlak ve göçük olmamalıdır. Bir gitara sahip olmadan önce o enstrümanın sesi kontrol edilmelidir. Enstrüman akort edilip özellikle beş, yedi ve on ikinci perdelerdeki harmonikler kontrol edilir. Bu harmonikler şaşmaz netlikte frekans vermelidirler. Daha sonra perdelere basılıp herhangi bir kötü sesin olup olmadığı kontrol edilmelidir. İyi gitarda sesi etkileyen en önemli faktör ön tabladır. Fakat enstrümanın diğer elamanlarının da sese katkısı vardır. Klasik gitarlarda en yaygın kullanılan ağaçlar sedir veya ladindir. Bunların dışında başka ağaçlarda kullanılabilir. Bu ağaçlarda kendi aralarında çeşitlere ayrılır ama ben çok fazla detaya inmeden genel özelliklerinden bahsedeceğim. Bu iki ağacın da kendine göre karakteristik yapısı ve özellikleri vardır. Sedir ağacı yumuşak bir yapıdadır. Darbelere karşı çok dirençli sayılmaz ama güçlü ve parlak bir ses üretir. Ladin ağacının ise yapısı serttir. Bu yüzden darbelere karşı daha dayanıklıdır. İlk başlarda çiğ ve çok parlak ses üretir. Fakat zaman geçtikçe sesi oturur ve çok hoş bir ton elde edersiniz. Gitarın klavye bölümünde ise gül, abanoz ve akça ağaç gibi ağaçlar tercih edilebilir. Bu ağaçlar sert ve dayanıklı ağaçlardır.


Bir önemli konuya daha değinmek istiyorum. Gitarınızı uzun yıllar ses kalitesini yitirmeden kullanmak istiyorsanız, direk olarak ısıtıcıların yanına (Soba, kalorifer vb.) bırakmayın. Rutubetli ortamlardan, darbelerden koruyun. Burguların bakımlarını ihmal etmeyin. Böylece gitarınız uzun yıllar sizi etkileyen ses kalitesini kaybetmeyecektir. Not: harmonikler; dokunduğumuz sesin bir oktav üzerindeki sesi elde etmemizi sağlarlar.

Cahit Baltacı
Rekor Sanat - Gitar Öğretmeni