Kaliteli Bir Kemanı Nasıl Anlarım?

Keman, hakkında hiçbir bilgisi olmayanlar için oldukça zor bir durum. Öncelikle yapmanız gereken fiziksel yapınıza uygun bir boyda keman bulmalısınız. Kemanlar; çeyrek (1/4), yarım (1/2), üç çeyrek (3/4) ve tam (4/4) keman olmak üzere 4 farklı boyuta ayrılmaktadır. Size en uygun basit bir ölçümle bulabilirsiniz. Kemanı sol omzunuz ve çenenizle tuttuktan sonra, sol kolunuzu düz uzatıp kemanın salyangozunu avuç içine alabilmelisiniz. Alacağınız kemanın boyutunu belirledikten sonra bütçenize göre en üst düzeyde kemanı seçmelisiniz. Kemanlar kalite olarak ise ikiye ayrılır.


1) Fabrikasyon Kemanlar

2) El Yapımı Kemanlar


Eğer kemana yeni başlayacaksanız fabrikasyon kemanlar tercih edebilirsiniz. Her ikisi de markadan markaya veya lithuere (Keman Yapımcısı) göre değişiklikler gösterir. Öncelikle dikkat edilmesi gereken yer kemanın rengidir. Rengi ağacın kendi doğal renginde olmalıdır. Unutmayın ki kemanın üzerinde ne kadar renk veya desen varsa sağlıklı bir ses alabilmenin dışında boyaya maruz bırakılmıştır.

İyi bir kemanın cilası da iyi ve doğal olmalıdır. Damla sakızı veya gomelek cilası bunlardan bir kaçıdır.

Bir diğer önemli nokta ise orantıdır. Keman köprüsünün eğimi ve yüksekliği yeterli düzeyde olmalıdır. Aynı zamanda köprü , ƒ deliğindeki çentiğin tam hizasında tuşe ye paralel, can direğinin 7-8 mm gerisinde dik bir şekilde durmalıdır.

Akort burguları ise kolay çevrilebilir olmalıdır.

Yay ise kontrol edilebilir bir ağırlıkta ve düz olmalıdır.

Fabrikasyon kemanlarda, kemanın ağırlığı önemlidir. Seçtikleriniz arasında en hafif olanı tercih etmelisiniz.

Kaliteli bir keman ağacı; ön kapak ladin, arka ve yanlar kelebek, klavye (tuşe) burgular ve kuyruk abanoz yada gül ağacından olmalıdır.

Son olarak kemanınızın tellerini takım olarak 1 ay içerisinde değiştirmelisiniz. Ödediğiniz ücret sadece keman içindir, üzerindeki teller son derece kalitesizdir. Bu konuda keman öğretmeniniz yada alışveriş yaptığınız birim size yol göstermelidir. Enstrümanlar kişiye özel olmalıdır. Bu yüzden enstrümanınızı almadan önce mutlaka denemeli ve incelemelisiniz.


Duygu Deniz Uşaklıgil
Rekor Sanat - Keman Öğretmeni