Kapo Nedir?

Kapo'nun kelime anlamı İtalyancada kafa yani baş demektir. Bizde kelepçe olarakta bilinir. Gitarda sıkça kullanılan bir aparattır. Kapolar üretim türlerine göre farklı şekiller veya kullanımlar gösterebilir. Fakat genel olarak kapolar, telleri tutmak için kauçuk kaplı bir çubuk ve buna bağlı arkadan desteklemek için elastik bir naylon ve bu iki kısmı birbirine birleştiren metal bir kelepçe ve bu kelepçeyi sabitleyen klips veya vida şeklindedir.

Gitar perdelerini insan parmağı gibi tutmaya yarar. Kapoyu hangi perdeye takarsanız gitarın baş kısmını oraya çekmiş olursunuz. Bu da akorlarla çok fazla oynamadan size seste değişiklik yapma olanağı sunar. Eğer gitara yeni başladıysanız temel akorları biliyorsanız kapoyu sesinize denk gelecek şekilde takarak daha kolay çalıp söyleyebilirsiniz.

Kapo kullanmak işinizi kolaylaştırır fakat çok fazla alışmakta bence doğru değil. Parmaklarınızın açılması ve güçlenmesi için zor akorları da öğrenip çalmanız gerekir. Parmaklarınızı zorlamazsanız güçlenmez. Sürekli kapoya bağımlı kalırsınız ve kendinizi geliştiremezsiniz..


Cahit Baltacı
Rekor Sanat - Gitar Öğretmeni