Keman Çalışırken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar 1

Her enstrümanın öğrenme süreci meşakkatlidir. Sıfırdan öğrenilen her şey gibi enstrüman eğitiminin de zorlukları vardır. Düzenli ve disiplinli bir çalışma öğrenme yolculuğunuzda elbette ki faydalı olacaktır. Ama gelin bunun yanına en çok dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili ipuçları ekleyelim. Bu basit ipuçları enstrüman öğrenme yolculuğunuzda sizlere doğru çalışma ve öncelik tanınması gereken noktalar ile ilgili rehberlik edecek.

Öncelikle sağlam bir alt yapı kazanabilmek için keman ve diğer tüm enstrümanların tekniklerini iyi öğrenmek ve uygulayabilmek gerekir. Birçoğunuz kemanın zor bir enstrüman olduğunu düşünüyorsun, biliyorum. Ama gelin bu ön yargıyı kıralım. Keman da en çok diğer enstrümanlar kadar zordur. Fakat bu süreci disiplinli bir çalışma planı ile, günlük en az on beş dakika enstrümanınız için vakit ayırarak olabildiğince güzel dönütler alabilecek hale getirmek yine sizin elinizde.

Başlığımı biraz açacak olursam; postür (duruş), keman ve yay tutuşu, teknik çalışmalar vb. bir çok alt başlık ile karşılaşacağız. Bunlardan ilki postür (duruş). Gelin, ‘’Keman çalışırken nasıl bir duruşa sahip olmamız gerekiyor?’’ hep birlikte inceleyelim.

1.Postür (duruş) Nedir?

İskelet sistemimizin doğru duruş şeklidir. Postür statik veya dinamik olarak ikiye ayrılır. Oturma, ayakta durma, yatma sırasında vücudun duruş şekline statik postür yani sabit duruş, hareket esnasında vücudun duruş şekline ise dinamik postür yani hareketli duruş denir.

Keman çalışacağımız duruş şeklimiz statik postür yani sabit duruştur. Ayakta yapacağımız çalışmalarda vücudumuzun ağırlık merkezi bacaklarımız ve ayaklarımızdır. Kısa sürede yorulmadan çalışmamızı sürdürebilmek için bacaklarımızı omuz hizasında açarak dengeli bir duruş sergilemek mümkündür. Vücut ağırlığımızı tek sağ ya da tek sol bacağa vermek kısa bir süre sonra önce bacakta uyuşma, sonra belimizde bir ağrıya sebep olur. Bu sebeple vücut ağırlığımızı her iki bacağımıza da eşit şekilde dağıtmamız ve yere sağlam basmamız gerekir. Belimiz ve sırtımız düz durmalıdır. Aksi takdirde omuzlarımız istemsizce gerilir ve yine çalışma süremizi olumsuz etkileyecek sonuçlara sebep olur. Kemanı tutan sol elimizi gövdemizden çok ayırmadan ama belimize de dayayıp destek almadan doğru bir açı ile konumlandırmamız gerekir. Bu da kemanımızı kaldırmadan, yere paralel bir şekilde tutabilmemize yardımcı olur.

Sonuç olarak gergin bir beden ve yanlış bir vücut duruşu keman çalışmak için ayırdığınız sürenin henüz yarısına bile gelmemişken yorulmanıza sebep olur. Eğer doğru bir duruş sergileyip bedeninizi olabildiğince serbest bırakabilirseniz doğru bir teknik ile uzun süreli çalışmalar yapabilirsiniz.


Zeynep Fuçucuoğlu
Rekor Sanat - Keman Öğretmeni