Kemana Yeni Başlayanların Yapmaması Gerekenler

Kemana yeni başlayan öğrencilerin, yapmaları gereken şeylerin dışında bir de asla yapmamaları gereken şeyler bulunmaktadır. Bu yazımda birkaç örnekle kemana yeni başlayan öğrencilerin yapmamaları gereken şeyleri açıklayacağım.

1- Kemanı ilk elimize aldığımızda elbette hepimiz hemen bir şeyler çalmak istemişizdir. Ancak boş tel çalışmaları yapmadan hemen nota basmaya çalışmak, parmaklarımızın yanlış yerlere alışmasına sebep olabilir. Boş tel çalışmalarında yayımızın kontrolünü sağlamak, sonrasında nota çalışmaları yapmaya geçmek başlangıç için çok önemlidir.

2- Nota çalışmalarını boş tel çalışmalarından sonraya bıraktığımız gibi, vibrato yapmaya da çalışmamalıyız. Vibrato çalışmaları sesleri doğru bir biçimde bastıktan sonra süsleme için yapılmalıdır. Bu nedenle de düzenli çalışmaların sonunda küçük pratiklerle elimizi vibrato tekniğine alıştırabiliriz.

3- Kemanımızı akort etmek bazen zor bir işe dönüşebiliyor. Ciddi akort bozuklukları için akort kulakçıklarını kullanıyoruz ancak ince ayarlar için akort kulakçıklarını kullanmamalıyız. Tellerimiz yeterince gergin olabilir ve daha fazla gerildiğinde kopabilir. İnce akort ayarları için mutlaka fixleri kullanmalıyız.

4- Yayımızla ilgili emin olamadığımız bazı durumlar olabilir, örneğin çalışırken yayımızı ne kadar germeliyiz? Yayımızı asla ve asla tahtası ve kılları birbirine paralel gelecek kadar germemeliyiz. Yayımızın tahta kısmı, bu gerginliğe dayanamayıp yamulabilir. Elbette, çalışmamız bittikten sonra da yayımızı gevşetmeliyiz.

5- Kemanımızı temizlemek için ıslak mendil, alkollü, kolonyalı bezler kullanılmamalıdır. Kimyasal içerikli mendil ve bezler kemanın üzerindeki cilaya zarar verecektir. Bu da kemanımızın sesini etkileyeceği anlamına gelir. Bu nedenle kemanımızı her kullanım sonrasında yumuşak, tüy bırakmayan bezlerle veya mikro fiber bezlerle temizleyebiliriz. Yayımızın kıllarının nemlenmemesine özen göstermeli, yayımızı da düzenli aralıklarla aynı yöntemle temizlemeliyiz.


Minanur Balcan
Rekor Sanat - Keman Öğretmeni