Kemanda Vibrato Nasıl Yapılır?

Kelimenin kökeni İtalyanca olup sözcük anlamı “seslerin dalgalı, titreşimli izlenimi verecek biçimde çalınması” durumudur. Başka bir deyişle parçalara anlam katan, sesin titreşmesini sağlayan tekniğe vibrato denir.

Kemana daha yeni başladıysanız vibrato tekniğini çalışmanız için çok erken. Çünkü eğer kemanda sol el temel pozisyonu oturtturmadıysanız, ne kadar güzel vibrato yaparsanız yapın temiz duyulmayacaktır. Bol bol gam ve etüt çalışıp entonasyonunuzu geliştirdiyseniz vibrato tekniğini öğrenmeye hazırsınız demektir.

Vibrasyon teknik olarak anlamı sol el parmaklarını bir düz bir yan basma şeklidir. Öncelikle kemanınızı omzunuzda tutup salyangozunuzu duvara yaslamalısınız. Teker teker her bir parmağınızı basıp karşı tarafa elinizin dış kısmını göstererek parmaklarınızı bir ileri bir geri oynatmalısınız. Burada önemli nokta sol elin rahat olmasıdır. Her ne kadar sadece el oynatılıyor gibi gözükse de gücü bilekten ve dirsekten almalısınız. İlk olarak yavaş ve geniş ses dalgaları üretmeye çalışın. Yeterli pratikle zamanla serileşebilirsiniz. Eğer sol elinizi sıktıysanız ve sadece parmaktan yapıyorsanız küçük titreşimler elde edersiniz ki buda kaba tabiriyle keçi vibratosu denir ve çok geçerli değildir. Sabırlı olup bu tekniği çalıştığınız zaman oturacaktır.

Vibratonun yapılacağı yerler notasyon üzerinde gösterilmez. Bu süsleme tamamen çalgıcının yorumuna bağlı olarak değişir.


Duygu Deniz Uşaklıgil
Rekor Sanat - Keman Öğretmeni