Kimler Flüt Çalabilir?

Flüt çalacak kişilerde çok fazla fiziksel özellik aranmaz. Fakat bazı fiziksel özelliklerin bulunması çalacak kişiye önemli faydalar sağlayabilir.

Flüt çalmak isteyen kişilerin dudaklarının çok ince ya da çok kalın olmamasında fayda var. Bu durum flüte üflerken nefes kontrolünde büyük kolaylık sağlar. Alt ve üst dudakların simetrik olması ağızlık bölümüne destek verdiği için nefes kaçmasını önler. Diş yapısının düzgün ve sıralı olması flüt çalacak kişiye kolaylık sağlayacaktır. Bunun yanın da parmaklarda çok önemlidir. Parmaklar sorunsuz ve tam olmak zorundadır. Sonuçta flüt komplike bir çalgıdır. Dudaklarımız sesi üretir, parmaklarımız da bu sesin kontrolünü sağlar. Bu kontrol ne kadar iyi olursa karşıya giden sesler o kadar güzel olur. Solunum yolu hastalığı olan kişilerde flüt çalmada zorlanabilir.

Ancak dudakların inceliği ve kalınlığı, simetrik olmaması, dişlerin çarpık oluşu, flüt çalma da bazı sorunlar yaşatsa da önemli ayrıntılar olarak kabul edilmemektedir. Her işte olduğu gibi, bir insanın flüt çalmada başarısı kararlı, sabırlı ve çok çalışmasına bağlıdır. Her şeyden önemlisi iyi bir flütçü olmak bu işe verilen saygı ve verilen emekle doğru orantılıdır.


Gülden Şair
Rekor Sanat - Yan Flüt Öğretmeni