Piyano Pedallarının İşlevleri

Pedal piyanonun alt kısmında bulunan ayaklar eşliğinde kullanılan ve sesler üzerinde etkileri olan fonksiyonlardır. Piyanoda 3 adet pedal vardır ve işlevleri şu şekildedir.

Sağ Pedal (sustain):Herhangi bir sesi süresinden daha fazla uzatmak için kullanılır. Örneğin; tuş ile pedala aynı anda basıldığında pedala basıp ardından tuşa basıldığında ya da önce tuşa basıp ardından pedala basıldığında da ses aynı şekilde uzayabilir. Uzatma pedalı zor pozisyonların geçişlerinde parça akıcılığını bozmamak ve tril gibi süslemelerin daha seri ve yumuşak duyulmasını sağlamak için kullanılır. Pedal işareti notaların altında yazan ped yazısı ile gösterilir. Piyanoda en sık kullanılan pedaldır.

Sol Pedal (piyano): Pedal grubunun en solundaki pedaldır. Bu pedalı kullanarak hafif nüans gerektiren pasajlarda daha yumuşak ve hafif bir ses tonu elde edilir. Pedalın kullanılacağı aşağıdaki una corda ve tre corde yazısında anlaşılır. Una çorda (pedala bas) tre corde (pedalı kaldır)

Piyano Pedalları

Orta Pedal (sustenuto): Pedal grubunun ortasında yer alır. Bu pedal iki şekilde kullanılır.

1. Gece pedalı yani sesin az çıkmasını sağlar.

2. (Sustenuto) Steinway tarafından geliştirilen bu özellik yalnızca uzatılması istenen notalar için kullanılır. Bir çeşit uzatma pedalı gibi fakat ondan biraz daha farklıdır. Örneğin yalnızca "Mi" sesinin uzamasını istiyorsanız Mi tuşuna bastıktan hemen sonra orta pedala basıldığında ses uzayacaktır. Ve pedal basılı dururken üzerine farklı sesler çalsanız bile Mi sesinden başka hiçbir sesin uzamadığını göreceksiniz.

Pedal Notaları

Gülden Şair
Rekor Sanat - Piyano Öğretmeni