Resim Çizebilen Her İnsan Yetenekli Midir?

Aslında bu sıkça merak edilen bir soru ve kişilerde yanlış, kalıplaşmış bilgilerden yalnızca bir tanesi. Bu yanılgı belki de bireylerin resme olan ilgisini bir şekilde köreltip, göz korkutmaya yetebilen bir yanılgı.

Merak edilen soruya gelirsek "Resim çizebilen her insan yetenekli midir?" Hayır, değildir.

Bu ayrımı yapabilmek önemli bir husus. Doğru bir şekilde izlenen yolun sonucu, ortaya belli bir yapıtın konulması gerçeğini değiştirmiyor. Yani azimli çalışmak, doğru yöntem ve tekniği izlemek, göz-el-beyin koordinasyonunu iyi bir şekilde sağlamak, bireyi resimde belli bir seviyeye ulaştırmaya yetiyor. Daha net bir dille ifade etmek gerekirse gözle görülebilen tüm obje, figür, mekân, renk, perspektif vs. kısaca birey, her şeyi çizebilir bir seviyeye geliyor.

Yetenek ise; gözle görünmeyeni çizdiğinde başlıyor. Örn: Masanın üzerindeki her şeyi resmedebilirsin fakat masanın altı resmet denildiğinde bunu yapabiliyorsa birey işte yetenek orada başlıyor. Yetenekte "imge" önemli bir kavramdır. İmge ile beraber yaratıcılık devreye girer ve sonrasında üslup(stil) ile tamamlanır. Bu yüzden resim çizen, ressam ve sanatçı kavramları ayrı ayrı anlamlar taşır.


Kübra Balcı
Rekor Sanat - Resim Öğretmeni