Keman Yayının Titremesi Nasıl Engellenir?

Keman çalmaya başladınız ve herkes gibi yay çekiyorsunuz. Fakat yayınızı çekerken kolunuzda istem dışı bir titreme oluyor ve kemanınızdan titrek bir ses çıkıyor. Endişelenmenize gerek yok. Kemanınız bozuk değil. Yay çekmeye yeni başlayanlarla aynı sorunları yaşıyorsunuz. Yayınızdan titrek ses çıkmasının sebebi tamamen sizin sağ kolunuza dayalı bir sorun.

Öncelikle arşenizin sıkılığını ve üzerindeki reçine miktarını kontrol etmelisiniz. Her şey doğruysa yayınızı öğretmeninizin gösterdiği gibi tutun ve yayı çekeceğiniz telin üzerine koyun. İşin püf noktası yayı kendi ağırlığında bırakabilmektir. Titremenin başlıca sebebi yayınızı tutarken sıkmanızdır. Örnek vermek gerekirse; kalemi yeni tutmaya çalışan bir ilkokul öğrencisine bakalım. Kalemi tutarken o kadar çok sıkarlar ki parmakları acır ve çok çabuk yorulurlar. Aslında kalemi sadece parmak uçlarıyla tutması yeterlidir. Aynı şey keman yayı içinde geçerlidir. İlk yay tutmaya bir kalemle bile başlayabilirsiniz.

Yay titremesi zamanla çözülecek bir problemdir. Tek dikkat edilmesi gereken nokta yayı çekerken sağ kolun omuzdan itibaren parmaklara kadar rahat olmasıdır. Bol bol yay çekerek bu alışkanlığın kazanılması gerekir.


Duygu Deniz Uşaklıgil
Rekor Sanat - Keman Öğretmeni