Yüksek Sese Dikkat

Duymada zorlanma ya da işitme azlığı halk arasında genellikle yaşlılıkla ilişkilendirilir. Oysa çocuk ve gençlerde de çeşitli nedenlere bağlı işitme kayıpları olabilmektedir. Özellikle “yüksek sese maruz kalmak” da başlı başına bir işitme kaybı nedeni olabilir.

Silah sesi, konser ya da bir patlama sırasında ani ve kısa süreli şiddetli seslerde olduğu gibi, yüksek seslere uzun sürelerle maruz kalmanın da kalıcı işitme kaybına yol açabileceği bilinen bir gerçektir. Günümüzde cep telefonları, tabletler ve çeşitli taşınabilir mp3 çalarların kullanımı artık çocuklar arasında da yaygınlaşmıştır. Bunların işitme kaybına neden olabileceği konusu üzerine ebeveynler şüphe duymalarına karşın, çoğu kez bu durumda ne yapılması gerektiği bilinmemektedir. Pek çok araştırmacı yaptıkları tıbbi çalışmalarda, kulaklık takılarak yüksek sesle müzik dinlenen bu cihazların, erken yaşlarda işitme kaybı için bir risk faktörü oluşturabileceği sonucuna varmıştır. Ancak bu konudaki geniş pazar payı ve binlerce şarkıyı insanın cebinde taşıyabilmesi ve istediği zaman saatler boyunca dinleyebilmesinin çekiciliği, bu riskin göz ardı edilmesine yol açabiliyor. Bu durumda en azından kendilerini koruyabilecek önlemlerin kullanıcılar ve risk altındakiler tarafından bilinmesi gerekiyor. Sessiz bir ortamda kulaklıkla müzik dinlenildiğinde ses şiddeti genellikle kabul edilebilir düzeylerdedir (yaklaşık 77 desibel). Ancak gürültülü bir ortamda, çevreden gelen sesi bastırmak için müziğin sesi yükseltildiğinde, dinleyicinin kulakları için tehlike başlamaktadır. Yapılan araştırmalar kulaklıklardan çıkan ses şiddetinin güvenli seviyelerin üzerinde olabildiğini göstermiştir. Daha açıklayıcı belirtmek gerekirse bilimsel veriler ve gürültü yönetmeliğimiz 85 desibel şiddetindeki seslere 8 saatten fazla maruz kalmamayı önerir. Bu süreler 88 desibel için 4 saat, 91 desibel için 2 saat ve 100 desibel için 15 dakikadır. Taşınabilir müzik dinleme cihazlarının ölçümlere göre ses seviyelerinin 125 desibel’e kadar yükselebildiği biliniyor.

Müzik dinlemekten uzun yıllar keyif almak istiyorsanız ses tuşuna basarken bir kere daha düşünmelisiniz. Özellikle kulaklık kullanırken..


Telefon çeviri sesi 80dB

Trafik gürültüsü (arabanın içinde) 85dB

Metro (70 metre mesafeden) 95dB


Kesintisiz ses seviyelerinde işitme kaybı

El matkabı 98dB

Çim biçme makinası (1 metreden) 107dB

Kulakta acıma başlaması 125dB


Kısa süreli/Ani şiddetli seslerde kalıcı işitme kaybı

Jet motoru (30 metreden) 140dB

Silah patlaması 165dB

İşitme hücrelerinin ölümü 180dB


Cahit Baltacı
Rekor Sanat - Gitar Öğretmeni