Ukulele Nedir?

Son dönemlerde ismi sıkça duyulan ve küçük gitar olarak da bilinen ukulele bir Hawaii halk çalgısıdır. Uke olarak kısaltılı ve Hawaii dilinde "zıplayan pire" anlamına gelir. 4 Telli bir çalgıdır.

Soprano, tenör, konsert ve bariton olarak 4 gruba ayrılır. Daha çok ritimsel akompani eşliklerde kullanılır. Farklı akort düzenler olabildiği gibi genelde kullanılan akort düzeni,alt telden - üst tele doğru La / Mi / Do / Sol şeklindedir. Kalitesine göre 150 ₺ ile 1000 ₺ arasında değişen fiyat aralığında çoğu müzik mağazasında mevcuttur.

Bu enstrümanı çoğu kişi Hawaii’nin ünlü sanatçısı Israel Kamakowiwo'ole’nin meşhur şarkısı Somewhere Over The Rainbow ile duymuştur. Beatles grubunda Poul Mccarty'de zaman zaman konserlerinde ukulele çalmıştır. Son zamanlarda ise LP’nin Lost On You şarkısıyla ukulele tekrar gündeme gelmiş ve merak uyandırmıştır.

Ukulele çalmak isteyenler müzik eğitimi veren resmi kurumlardan yardım alabilirler. Özellikle gitar çalan ve ritim, akor konusunda bilgisi olanların kolaylıkla öğrenebileceği bir çalgıdır. Daha önce ukulele dinlememiş olanlar varsa aşağıda listelediğim ve ukulele tınılarının bolca kullanıldığı tanınmış parçaları dinleyerek fikir sahibi olabilirler.


Beirut / Postcard from İtalia

Vance Joy / Riptide

Eddie Vedder / Cant Keep

The Do / Stay

Train / Hey soul sister

Bruno Mars / The lazy song

İngrid Michaelson / You and ı

Lp / Lost on you

Israel Kamakawiwo’ole / Somewhere over rainbow


Onur Severgün
Rekor Sanat - Gitar Öğretmeni