Çok Parça Çalmak Önemli Mi?
Büyük bir hevesle çalgı aleti öğrenmeye başlayan dostların ilk istediği şey, bir an önce bir şeyler çalabilmektir. Sonraları ise sevdiği şarkıları çalmak, internet ortamında gördüğü sanatçılara benzer sesler çıkarabilmek ve mümkün olduğunca çok parça öğrenebilmek, bir müzisyen adayının öncelikli hedefleri olur.
Bu yüzden çoğu kursiyer, eğitim aldıkları kuruma bir repertuvar havuzu gözüyle bakar. Çoğu öğrencimden sıkça duyduğum bir soru vardır. “Hocam, bu gün başka parça vermeyecek misiniz?”
Enstrüman eğitimi, çalgınızı tanımak, nota okumak, en temiz ve düzgün teknikle çalmak amacıyla alınır. Repertuvar sonradan gelmelidir. Eğitmeniniz, repertuvarınızı, seviyenize uygun ve sizi geliştiren eserlerden seçmeye özen gösterecektir.
Nasıl ki okuma yazma öğrenince istediğiniz her kitabı okuyabiliyorsanız, gerekli teknikleri ve müziği okumayı öğrendikçe, istediğiniz ve sevdiğiniz eserleri zaten özgürce çalabileceksiniz. Yani açıkçası eğitmen, size balık ikram etmeyen, balık tutmayı öğreten kişi konumundadır.
Özet olarak “az ve öz” ilkesi bu konuda en güzel ifade tarzı olacaktır. Önemli olan çok eser çalmak değil, nitelikli eserler çalmak ve eserleri hakkıyla çalmaktadır.
Onur Severgün
Rekor Sanat - Gitar Öğretmeni