Akort Nedir?

Öncelikle söylerken en çok birbirine karıştırılan akor ve akort kelimelerinin anlamlarını öğrenelim. Akor: Basitçe en az üç sesin aynı anda çalınmasıdır. Akort: Enstrümanlara doğru ses vermesi için yapılan ayar demektir. Her enstrümanın kendine özgü bir akort şekli bulunur. Akort sayesinde notaların sesleri düzgün ve tam istenilen şekilde çıkar. Akort yapılmaz ise çalgılardan çıkan sesler kulağa pek hoş gelmeyebilir. Akort yapmayı o enstrümanı çalmayı öğrendikten sonra öğrenebilirsiniz. Böylece başka birine ihtiyaç duymadan doğru sesi çıkartabilir, notaların uyum içinde olmasını sağlayabilirsiniz. Doğru sesleri bulabilmek ya da çıkartabilmek için akort yapmak gerekli midir? Bu sorunun cevabı kuşkusuz evettir. Çünkü bakım ve düzenleme doğru sesi yakalamak için çok önemlidir. Akort yapmak ilk bakışta zor olarak algılanabilir. Fakat öğrendikten sonra bunu uygulaması hiç de sanıldığı kadar zor bir işlem değildir. Kendi başınıza akort yapmak için enstrümanda belli bir seviyeye gelmek gerekir. Çünkü doğru yapamadığınız takdirde kulağınıza ve enstrümana zarar verebilirsiniz.

Peki enstrümanın akordu neden bozulur. Bu durumun birçok sebebi vardır. En önemli sebep ısı değişimidir, enstrüman aşırı sıcak ve soğuk ortamlarda bulundurulmamalıdır.

Gitar nasıl akortlanır?

Gitarı akortlamak için önce tellerin isimlerini bilmeniz gerekir.


1. Telin ismi (Mi) dir ve (E) harfi ile gösterilir.

2. Telin ismi (Si) dir ve (B) harfi ile gösterilir.

3. Telin ismi (Sol) dür ve (G) harfi ile gösterilir.

4. Telin ismi (Re) dir ve (D) harfi ile gösterilir.

5. Telin ismi (La) dır ve (A) harfi ile gösterilir.

6. Telin ismi (Mi) dir ve o da (E) Harfi ile gösterilir.

Gitar akort cihazında bu notalarda ve harflerde akort edilmelidir. Eğer dijital bir akort cihazı kullanacaksanız bemol işareti yanıyorsa teli sıkmalı, diyez işareti yanıyorsa teli gevşetmelisiniz. Unutmayın gitarınızı akortlarken "hz" yazan bölümdeki sayılar 440 olmalıdır. Aksi takdir de akortunuz doğru olmayacaktır. Size kısaca gitar akordunu çok basit bir şekilde anlatmaya çalıştım. Eğer akort yapamıyorsanız bilen birinden yardım alın kesinlikle akordu bozuk bir enstrümanı çalmayın.


Cahit Baltacı
Rekor Sanat - Gitar Öğretmeni