Bale Eğitiminin Faydaları Nelerdir?


Balenin temelinde öğrenilmesi uzun yıllar süren, emek ve sabır isteyen kurallar bütünüdür. Bale eğitiminin faydaları arasında çocuğun fiziksel gelişimine yaptığı katkı ilk sırada yer alır. Bale dersinin vücutta yaratacağı estetik ve zarif görünümü ile birlikte vücudu kontrol etme ve koordinasyon yetisi kazandırır. Bale eğitimi, duruş (posture) bozukluklarının düzeltilmesine de önemli katkılar sağlamaktadır. Bale eğitimi sırasında yapılan egzersizler taban düşüklüğü (düztabanlık), içe basma, bacak deformasyonu(x bacak ve parantez bacak deformasyonu) ve belirli orandaki omurga eğriliklerinin iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

Bale eğitimi, kişinin daha sabırlı ve özverili olmasını da sağlar. Doğaçlama, yaratıcılık, öngörü gibi özellikleri gelişir. Farklı dansları da yapabilecek kabiliyete kavuşur. Bale grup dersi olduğu gibi özel ders şeklinde de olabilir ancak, genellikle grup dersi olduğu için bale eğitimi alan öğrenci bu sayede birliktelik ve uyumlu çalışmayı öğrenir. Müziksiz bale düşünemeyeceğimiz için müzik ve ritm duyguları gelişecek ve müziğe uyumlu hareket edebilmeyi öğrenecektir. Bale de hem yüz ifadeleri (mimik) hem de vücut hareketleriyle birlikte kendini ifade edebilmeyi öğrenerek öz güveni gelişecektir.

Yıl sonunda yapılan gösterilerle kalabalık bir seyirci karşısına çıkarak hem öz güveni gelişir hem de sahne, performans deneyimi kazanır. Bale eğitimi, kişinin daha sabırlı ve özverili olmasını da sağlar. Bale uzun bir yolculuk olduğu için öğrenci yıllarını eğitim sürecine harcar, bale ile yoğrulur ve kendini geliştirir. Doğaçlama, yaratıcılık, öngörü gibi özellikleri gelişir. Farklı dansları da yapabilecek kabiliyete kavuşur.


Ece Kaya
Rekor Sanat - Bale Öğretmeni