Bas Gitar Nedir?

Bas gitar İlk olarak Fender tarafından 1950'li yılların başlarında Fender Precision Bass modeliyle üretilmiştir. Bas gitar, normal elektrik gitarlardan daha tok, diğer telli çalgılardan daha kalın tellere ve ağırlığa sahiptir. Bas gitar kalın ses veren bir çalgıdır. Bas gitar genel olarak perdeli ve dört tellidir. Günümüzde sayısı 12 tele ulaşan ve perdesiz olanları da kullanılmaktadır. Elektrik ve akustik olarak ikiye ayrılır.

Evrensel akort sistemi en kalın telden ince tele doğru sıralanarak Mi, La, Re, Sol olarak yapılmaktadır ve bas gitara ait tüm partisyonlar fa anahtarı ile yazılmaktadır.

Elektrik basta tellerden gelen ses, manyetikler tarafından elektrik sinyaline çevrilip bu sinyali sese çevirecek olan yükselteçe yani (amfiye) yollanırken, akustik basta, akustik gitar gibi geniş ve oyuk olan gövde, tellerden gelen sesi güçlendirip duyulabilir bir seviyeye çıkarır. Bas gitarlar elektro gitar amfilerinden farklı olan, düşük frekanslardaki sesleri daha iyi verebilen özel amfileri bulunur. Bas gitar parmak ve pena ile çalınabilir.

Bas Gitar

Akustik Bas Gitar

Cahit Baltacı
Rekor Sanat - Gitar Öğretmeni