Bateride Tuşe Nedir?

Bateride tuşe; vuruş şiddetimizdir. Tuşemizi, en başta teknik çalışarak kontrol etmeyi öğrenebiliriz. Teknik çalışmalarımızda ilerledikçe rutin çalışmalarımıza tuşe çalışmalarınıda eklemeli ve mümkünse bateri üzerinde pratik yapmalıyız. Çalışma pedi üzerinde yaptığımız çalışmalardan elde ettiğimiz sonuçlar akustik bateri üzerinde mutlaka değişecektir. Bateri ses şiddeti yüksek bir enstrüman olduğu için ilk denemelerimizde ped üzerinde yakalamış olduğumuz tuşe kontrolünü aslında henüz yakalayamadığımızı fark edeceğiz.


Tuşe Çalışmaları;

Tuşe, ped üzerinde aksanlı ve aksansız vuruşları çalışarak gelişir.

Aksanlı vuruşlar: Bageti ped üzerine tamamen paralel bir şekilde tutmalıyız. Vuruş yaparken bileğimizi kullanarak bageti tam olarak 90 dereceye kadar yükselterek yaptığımız vuruşlardır.

Aksansız vuruşlar: Ped üzerinde paralel olarak tuttuğumuz bageti, tam olarak tuttuğumuz yükseklikten yukarıya kaldırmadan yaptığımız vuruşlardır.

Bu iki vuruş şeklinde de önemli olan nokta bagetleri ped üzerinde paralel olarak tutarken ped – baget arası mesafedir. Bageti ped üzerine ne kadar yakın tutarsak aksansız vuruşlarımız çok daha net duyulacaktır. Aksanlı vuruşlarda ise tamamen bileğimizin kontrolü altında bageti 90 dereceye çıkararak (kolu ve kol gücünü kullanmadan) yaptığımızda çok daha net bir ses alacağız.

Bu çalışmalarda hem yüksek şiddette hem düşük şiddette bateri çalmayı öğreneceğiz.

Seçmiş olduğumuz bagetler bu çalışmalarda çok önemlidir. Bateriye yeni başlamış ve teknik çalışmalarda henüz yeniyseniz hafif baget kullanmanızı öneririm. Hafif bagetler sizi çok daha az yoracaktır. Ancak ilerledikçe daha ağır ve kalın bagetler ile bu çalışmayı yapmalısınız.

Tuşe, bateride çalmış olduğumuz her tarza göre farklılık gösterir. Rock, Jazz, Blues, Funk ve Metal her birinin tuşeleri o tarza uygun olmalı ve gerektiği gibi çalınmalıdır. Aynı zamanda tuşe, çalmış olduğumuz baterinin ağacına görede farklılık gösterir. Kimi baterilerde kullanılan ağaçlar daha yüksek ses vermektedir. Gerektiğinde ise çaldığınız her bateriye göre tuşenizi ayarlayabilmelisiniz.


Okan Can Telci
Rekor Sanat - Bateri Öğretmeni