Diyafram Nefesinin Diksiyona Etkisi

Konuşmak iletişimin en temel ve kolay yoludur. İletişimde bir kopukluk kötü sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden doğru konuşmak, vurgulamaları ve tonlamaları doğru yapmak çok önemlidir. Doğru konuşmanın en önemli noktalarından biride doğru nefes almaktır.

Konuşma esnasında nasıl doğru nefes alırız?

Doğru nefes kullanımı günlük hayatta da bedenin sağlığı için önemlidir. En basit haliyle nefes alıp verirken karnınızın nefes aldığında şişmesi, nefes verdiğinizde ise inmesi gerekir. Yapılan bu çalışmada dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, karnımızı bilinçli şişirip indirmememiz gerekmektedir.

Diyaframın doğru kullanımının diksiyona etkisi

Nefes ses tellerini titreten en önemli faktördür. Gereğinden fazla veya az nefes almak zararlıdır. Doğru nefes almadığınız takdirde ses telleriniz ve sesiniz zarar görebilir. Diyaframın hacminden daha fazla nefes yüklersek seslendirmeye nefes aktarımını zorlaştırırız. Aldığımız nefesi sesimize yönlendirebilmek doğru tonlama, boğumlama ve artikülasyon için oldukça önemlidir.

Etkili bir iletişim için konuşmanın akıcı ve anlaşılabilir olması gerekir. Bu yüzden tonlamamızı hitap edeceğimiz ortama göre ayarlamamız gerekir. Eğer büyük bir alanda kalabalık bir topluluğa hitap edeceksek; diyaframdan alacağımız destek miktarını arttırmak faydalı olacaktır. Böylece cümlelerimizi bölmeden, hedeflediğimiz etkiyi yaratacak vurguları doğru bir şekilde yaparak konuşmayı daha etkili kılabiliriz. Bu tamamen diyafram nefesi doğru kullanmak ile bağlantılıdır.

Son olarak kaliteli bir iletişim kurabilmek için diyafram nefesi konuşmayı etkileyen en temel unsurdur. Eğer sizde akıcı bir konuşmaya sahip olmak istiyorsanız mutlaka diyafram kullanımı öğrenmelisiniz. Bunun için şan dersine başlamak atacağınız en doğru adımdır. Daha detaylı bilgi için kursumuzdan yardım alabilirsiniz.


Zeynep Fuçucuoğlu
Rekor Sanat - Şan Öğretmeni