Film Müziği Nasıl ve Ne Zaman Başladı?

Film müziği; Sinema sanatında dramatik etkiyi güçlendirmekte önemli işlevi olan, süresi ve karakteri filmin akışına göre özellikler içeren, efektlerin de kullanıldığı geri plan müziğidir.

Her şey sinemanın başlangıcına, sessiz film devrine gider. Sessiz filmin çevrildiği dönemde, arka planda çalınan müzik çok önemliydi. Bu müzik rahatça uygulanan bir ihtiyaçtı; sadece motorun sesini örtmekle kalmıyor, ayrıca ilgiyi, göze çarpabilecek film kusurlarından uzaklaştırıp dikkati filmde duygu yoğunluğunun olduğu, gerilim, acı, üzüntü, sevinç gibi anlarda topluyordu. Önceleri film oynatılırken çalan bir piyanist veya filme uygun parçalar çalan bir orkestra eşlik ederdi. Bazı filmlerde özellikle bu film için bestelenen parçalardan yararlanılırdı.

Film müziğinin tarihi 1890’lara kadar gider. Çıkış şehri olarak ise Paris gösterilir. Emile Reynaud’ın animasyon filmi Pantomines Lumineuses için özellikle bestelenen bir piyano eserinden bahsedilir.

Öncelikle film veya animasyonlara dışarıdan eşlik eden film müzikleri zamanla filmin bir parçası olmaya başladı. Şimdi ise filmlerin vazgeçilmez bir parçası. Hatta bazı film müzikleri, filmden çok daha önemli bir sanat eseri olarak değerlendirilmekte.


Minanur Balcan
Rekor Sanat - Keman Öğretmeni