Flüt'üme Hangi Durumlarda Bakım Yaptırmalıyım?

Her çalgı belli aralıklar ile bakıma ihtiyaç duyar. Gerek hasar sonucu gerek ise rutin amaçlı bakım yaptırılabilir. Fakat nefesli çalgılarda hassasiyet daha farklı olduğu için bakım süreleri değişkenlik gösterebilir. Peki hangi durumlarda bakıma göndermeliyim ?

•Tutma becerisini kavrama aşamasında her öğrencimde karşılaştığım sorundan bahsetmek istiyorum… Doğru tutuş pozisyonunu kavrayana kadar parmaklar tuşa oldukça güçlü basıyor. Bu nedenle tuşların içindeki keçeler eziliyor ve tuş tam kapanmıyor. Sonrasında hava kaçırdığı için ses çıkmıyor. Bu nedenle kısa sürede bakıma gönderilmek zorunda kalınıyor.

•Elleriniz terliyorsa çalgı’nın maddesi kalitesizse aşınmalara ya da kararmalara sebep oluyor. Bu durumun aza indirgenmesi için lütfen çalgınızı kullandıktan sonra iç ve dış temizliğini kuru bir bez ile yapın. Aksi takdirde bakıma ihtiyaç duyulabilir.

•Darbe sonucu sizin göremediğiniz fakat ses çıkarmaya çalışırken fark ettiğiniz durumlarda da uzman kişilerden yardım alabilirsiniz.

•Bu maddem özelikle müzik öğretmenliğine ya da konservatuvar’a girecek öğrenciler için.. sınava girmeden önce sınav esnasında komplike durumlarla karşılaşmamak adına bakıma göndermelisiniz. Zira kimse bozuk bir aletle sınava girmek istemez.

• Tüm bunların dışında da bilmediğiniz bir sebepten dolayı ses çıkmıyor ise; uzman kişilerden yardım aldığınız sürece korkulacak bir durum yok. Tuşları eksik ya da kırık olmadığı sürece her sorunun telafisi mümkün.


Gülden Şair
Rekor Sanat - Yan Flüt Öğretmeni