Gitarda Hangi Teknikler Kullanılır?

En yaygın ve temel gitar teknikleri şunlardır:


• Akompanya - Akor Eşlik - (Pop Gitar)

Genelde halk arasında pop gitar diye bilinen çalım tarzı aslında akor eşliği anlamına gelen akompani çalımını kapsar. Pop gitar, folk gitar, ritim gitar vb. isimlerle de anılır. Canlı müzik yapan bir mekana girdiğinizde eğer tek gitar çalıp söyleyen bir müzisyen görürseniz yaptığı şey akompanidir. Yani şarkısını söylerken ritim ve akorlarla kendine eşlik eder. Bu tarz çalan bir müzisyeni izlerseniz sağ eliyle ritim attığını bazende daha melodik sesler çıkarttığını(arpej) göreceksiniz. Sol eliyle de birkaç parmakla sabit pozisyonlar bastığını(akor) ve bu pozisyonları zaman zaman değiştirdiğini göreceksiniz. Bu çalım tarzında şarkıyı söylemeniz gerekir yoksa çaldığınız şeyin ne olduğunu kimse anlamaz. Parçanın sözlerini ve melodisini siz söylerken, gitar ritim ve akorlarla sizi destekler ve altyapı yapar.


• Solo (Melodi Çalım)

Solo teknikte tek tel notaları yan yana çalarak şarkının ezgisini(melodisini) çalarız. Aslında klarnet, flüt, keman vb. müzik aletlerinin genelde çaldığı solo çalımdır. Hangi parçayı çaldığınız bellidir. Eğer müzik dinlediğiniz yerde 2 gitarcı varsa genelde biri akor çalarken diğeri solo melodilerle eşlik eder. Yaptığı şey solodur. Ud yada bağlama çalan bir müzisyende zaman zaman ritimsel eşliklerde yapsada genelde melodi çalar.


• Polifonik (Çok Sesli) Çalım ve Klasik Gtar

Polifonik çalım çok sesli çalım anlamına gelir. Solo, ritim ve arpejin birlikte kullanıldığı aynı anda iki melodinin çalınabildiği daha zengin ve kompleks bir tekniktir. İleri tekniğe sahip müzisyenlerce her çeşit müzik tarzında uygulanabilir. Her müzik tarzında kullanılması yanında bu çalım tarzını en yaygın ve yoğun kullanan klasik müzik eserlerini çalan klasik gitar sanatçılarıdır. Çok sesli müzik klasik müzikle çıkmış ve yayılmıştır. Tek başına resital veren bir gitarcının yaptığı müzik klasik gitar müziğidir. İnternette klasik gitar yazıp incelediğinizde daha net bir fikir sahibi olabilirsiniz. Bu çalım tarzı nota eğitimi ile başlayan uzun süreli bir akademik eğitim gerektirir. Polifonik çalım tarzını geliştirmek isteyen arkadaşlarımıza notalı klasik gitar eğitimi almalarını tavsiye ediyorum. Bu teknik için nota okumayı öğrenmek bir zorunluluktur.


Onur Severgün
Rekor Sanat - Gitar Öğretmeni