Karakalem Teknikleri - Online Dersler

1- Kurşun Kalemin Tutulması

Kalem Tutuşu

Kurşun kalemi muhtemelen kalem gibi tutma eğiliminde olacaksınız. Kurşun kalemi fırça veya uç (çubuk) gibi tutmayı deneyin. Tutarken elinizi çok sıkmayın veya kasmayın. Rahat ve serbest bir tutuşla hem kağıt üzerinde daha iyi çizgiler çizebilirsiniz hem de elinizde vaya kolunuzda kasılma olmaz.


2- Çizim Tahtasıyla veya Ressam Sehpası İle Çalışma

Çizim Tahtası

Ressam sehpanız (şövaleniz) yoksa ve arka kısmından desteklenen bir çizim tahtası karşısında oturuyorsanız kurşun kalemi omuz yüksekliğinde tutmanız ve çizim alanını net bir şekilde görebilmeniz gereklidir.

Çizim yapmak için en iyi yöntem ayakta durmaktır ama bu durumda bir ressam sehpasına (şövaleye) ihtiyaç duyacaksınız.

Gövdeniz ve çizim alanınız arasında yeterli mesafe olmalıdır. Bu sayede kolunuzu, bileğinizi ve elinizi daha serbest hareket ettirebilir ve yaptığınız iş hakkında daha net bir bakışa sahip olursunuz. Bir kaç dakikada bir geriye doğru çekilerek çiziminize daha tarafsız bir gözle bakın.

Tutuşunuz serbest olsun ve tutuşunuzu değiştirmekten korkmayın. Her zaman aynı şekilde çizim yapmayın.

Kara kalem resim kursları hakkında detaylı bilgi alın...


3- Resim Çizerken Kullanılacak Malzemeler

Resim çizerken iyi bir sonuç alabilmeniz için karmaşık malzemelere ihtiyacınız yoktur. Eğer resim çizmeye yeni başlıyorsanız iyi açılmış birer adet B, 2B, 3B veya 4B kurşun kalem oldukça yeterli olacaktır. Bu tür kalemleri satın alıp denemeler yaparak ayrı ayrı her kalemin koyuluk ve yumuşaklık derecesini sınayın.


Resim çizmeyi daha fazla ilerlettikten sonra grafit uçlu kalemi de kullanabilirsiniz. Grafit uçlu kalemler kurşun kalemlere göre biraz pahalı olmakla birlikte daha dayanıklıdır ve çizgilerinizi çeşitlendirmek için çok yararlıdır. Füzen uç (karakalem) daha büyük çizimler için çok iyi bir seçimdir ve son derece kolay bir şekilde çizgileri yumuşatma ve siyah leke çizme imkanı sunar. Bunlara ek olarak füzen uçla çok hafif bir dokunuş yaparak kara bir çizgi elde etmek te mümkündür. Mürekkepli kalem (0.1 veya üstü ise) biraz zaman geçip güven kazandıktan sonra deneyebileceğiniz bir çizim aracıdır.


Kalem Çeşitleri

4- Kağıt Seçimi

Yukarıda söz ettiğimiz tüm araçlar standart kalın kağıt ile birlikte kullanılabilir. Bu kağıdın üretimi standart doku özelliklerinde ve standart ağırlıklarda olmaktadır ve resim malzemeleri satan mağazalardan temin edebilirsiniz. Birkaç farklı kağıt türünü deneyerek birbirlerinden daha üstün olduğu yönleri ve aralarındaki farkları keşfedebilirsiniz. Düz kağıt ( grensiz kağıt ) daha fazla detay ve daha küçük nesneler çizebilme imkanı sunduğu için oldukça avantajlıdır. Kaba kağıt ise üzerine çizilen çizgileri biraz kırık gösterdiği için dolgun bir etki verir ve gereğinden küçük çizim yapmanızı önlemektedir. Genel olarak yapacağınız çizim ne kadar küçükse çizim kağıdınız veya aracınız da o kadar ince ve düz olmalıdır diyebiliriz. Büyük çizimlerde ise kağıdın dokusunun daha kaba olması gereklidir.


Yanınızda taşıyabileceğiniz ve istediğiniz zaman, istediğiniz yerde çizim yapabileceğiniz taslak defteri ilk aşamada yararlı olabilir.


Kaynak: Barrington Barber - Çizimin Sırları