Klasik Gitar Alırken Yapılan Hatalar

Gitara başlamak istiyorsunuz ve kendinize bir klasik gitar almanız gerekiyor. İşte burada çok dikkat etmelisiniz. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, her alışverişte olduğu gibi iyi bir gitar almak için iyi bir bütçeniz olmalı. Çünkü ağacın kalitesi ve işçilik çok önemli.

Farz edelim klasik gitar alacaksınız. Eğer yeni başlıyorsanız çok kaliteli bir gitara ihtiyacınız yok. Ama ne kadar iyi gitar o kadar güzel ses tabi ki. En çok yapılan hata gitarın renkli olması. Akustik, elektro, bas gitar ve elektro klasik gibi gitarlar da renk sorun teşkil etmez çünkü onlar amfi kullanır. Ama klasik gitarda önem arz eder.

Klasik gitar ağacın akustiğini sonuna kadar kullanır. Pembe, mor, kırmızı vb. klasik gitarlar bu renklere boyanmış demektir. Boyada sesi emer ve gitarın rezonansını yani sesini etkiler. Gitar alırken üstünde boya olmamasına ağacın kendi renklerinde olmasına dikkat edin. Bir diğer hata ise yanınızda bu işten anlayan birilerinin olmaması. Ya gitar alacağınız yerin iyi bir uzman tarafından tavsiye edilmesi ya da yanınızda bu işten anlayan birilerinin olması çok daha iyi olacaktır. Bir başka hata da gitarın her yerini kontrol edip vuruk, kabarık, yamuk bir yeri var mı diye bakılmaması. Gitar alırken önce her yeri iyice kontrol edilmeli, daha sonra akortlanıp sesine bakılmalı herhangi bir cızırtı seste bir problem var mı diye. Benim gözlemlediğim aklıma gelen en önemli hatalar bunlar. Eğer iyi bir klasik gitar alacaksanız karşıdan bakınca bile gitarın kalitesi kendini belli eder. İşçilik müthiştir ve sesi son derece temiz ve güzeldir. İyi bir ağacın üstüne kaliteli vernik atılmıştır. Yine de çalmak, ağacı ve işçiliği konusunda bilgi almanız gerekir.

Toparlamak gerekirse klasik gitar alırken renkli tercih etmeyeceksiniz. İşçiliğine ve sesine çok dikkat edeceksiniz. Mutlaka güvenilir bir yerden alacaksınız. Yanınızda gitardan anlayan ya da sizi yönlendiren birileri olacak. Böylece müzisyenliğe güzel bir başlangıç yapmış olursunuz.


Cahit Baltacı
Rekor Sanat - Gitar Öğretmeni