Klasik Gitar Nasıl Tutulur?
Her enstrümanın kendine özgü bir tutuş tekniği vardır. Aynı zamanda çalgımızı çalarken doğru fiziksel duruş konumunda olmak da çok önemlidir. Çalgımızı çalarken doğru tutuş ve fiziksel konumda olmak bizlere şunları kazandırır.
• Daha temiz seslerle çalabiliriz.
• Çalarken daha az yoruluruz.
• Uzun süreli çalımlarda bel ve kol ağrısı çekmeyiz.
• Yanlış tutuş kaynaklı oluşabilecek ortopedik rahatsızlıklardan korunmuş oluruz.
• Daha sanatsal ve estetik bir görünüm sergileriz.
Klasik Gitar İçin Tutuş ve Oturuş
1- Oturuş
-Klasik gitar oturarak çalınır.
-Oturmak için çok alçak ve yüksek olmayan kolçaksız bir sandalye seçilmelidir.
-Arkaya yaslanmadan tam ortaya oturulmalıdır.
-Otururken dik durulmalıdır. Çalgının üzerine eğilmek, omuzları düşük ve kambur pozisyonda çalmak yanlıştır.
-Sol bacak ayaklıkla yükseltilmeli ve sağa sola açılmadan, seyirciye karşı dik duracak şekilde tutulmalıdır. Gitarın kaymaması için, sol bacağın üstüne sürtünme katsayısı yüksek özel örtüler serilebilir.
-Sağ bacak yana açık ve daha serbest pozisyonda durabilir.
2- Tutuş
• Gitar, ayaklıkla yükseltilmiş sol bacak üstünde 45 derece açıyla tutulur. Bu açı sanatçıdan sanatçıya anatomik özelliklere göre değişebilir. Bazı sanatçılar gitarı daha dik ve yukarı bakacak şekilde tutarken bazıları daha az eğimli tutuş tercih edebilir.
• Klavyeyi görmek için gitarı kendinize doğru eğmek yanlıştır.
• Sol el başparmağı klavyenin arkasında, ortada ve tavanı gösterecek şekilde tutulur. Karşıdan bakan kişi başparmağı görmemelidir. Aynı zamanda sol el parmakları, işaret parmağı hariç tellere 90 derece dik, diğer tellerin tınısını kapatmayacak şekilde basılmalıdır. Sol el ayası klavyeye değmez ve klavye avuçlanmaz.
• Sağ el temel trendo tutuşta ise başparmak tellere paralel, diğer parmaklar “C “ harfi şeklinde konumlanır. Baş parmağı ya da el bileğini kasaya dayayıp destek alarak çalmak yanlıştır.
Yukarda anlatılan teknikleri gitara ilk başlarken titiz ve disiplinli bir çalışmayla doğru şekilde oturtmak gerekir. Yanlış alışılan çalım pozisyonlarını sonradan düzeltmek çok zor bazen de imkansız gibidir. Bu yüzden enstrüman çalmaya mutlaka dalında uzman kurumlar ve eğitmenlerle sıfırdan eğitim alarak başlanmalı, kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemelidir.
Onur Severgün
Rekor Sanat - Gitar Öğretmeni