Klasik Gitarıma Nasıl Bir Tel Almalıyım

Klasik gitarın alt üç teli naylon diğer telleri ise metaldir. Naylon tellerde değişik oranlarda karbon ve farklı bileşenler kullanılır. Bas tellerde ise ipek ya da sentetik lifler üzerine bakır, krom, gümüş gibi metaller kullanılır.

Gitarımıza yeni tel alırken bilmemiz gereken bazı kavramlar var örneğin tansiyon kavramı gitar teli paketlerinin üstünde tansiyon bilgileri bulunur. Tansiyon tellerin nasıl bir ton verdiğini gösterir örnek vermek gerekirse:

1- Ekstra Yumuşak Tansiyon

2- Yumuşak Tansiyon

3- Normal Tansiyon

4- Sert Tansiyon

5- Ekstra sert tansiyon

Yumuşak tansiyon tellerin çalımı biraz daha rahattır ve adından da anlaşılacağı gibi yumuşak bir ton verirler. Özellikle romantik dönem eserlerinde çok tercih edilen tellerdir.

Sert tansiyon teller ise daha çok metalik ve kuvvetli tınılar verirler. Özellikle Flamenko için tercih edilebilir.

Eğer teliniz değiştirdikten kısa bir süre sonra koparsa bütün telleri değiştirmenize gerek yok sadece kopan teli değiştirebilirsiniz. Fakat bunu yaparken yine aynı marka ve model teli almaya özen gösterin. Aksi halde ton farkı olacaktır. Tellerimizi değiştirdikten sonra tellerin oturması içinde sık sık akord yapmalıyız. O zaman tellerimiz kısa sürede kendini toplar ve akord tutmaya başlar.


Cahit Baltacı
Rekor Sanat - Gitar Öğretmeni