Luthier Kimdir ?

Luthier Fransızcadan gelmektedir. Ve (Lüthiye) diye okunur. En kaba tabirle telli enstrüman yapan ve tamir eden kişidir. Bu meslek aşkla sabırla yapılması gereken çok önemli bir meslektir. Çok ince hesaplar gerektirir. Luthier hem ağacı hem de enstrümanın özelliklerini son derece iyi bilmelidir.

Biz müzisyenler en iyi enstrümanları çalmak isteriz haklı olarak. Ama belli bir seviyeye geldiğinizde artık özel bir enstrümana ihtiyaç duyarsınız. İşte burada Luthierler devreye girer. Size hayalinizdeki enstrümanı yapmak için kolları sıvar. Bir enstrüman yaptırmak aylar sürer. Nasıl bir enstrüman istediğinizi Luthier dikkate alarak istekleriniz doğrultusunda size en iyi enstrümanı yapmaya çalışır. Tabi ki bu kadar emeğin yanında ciddi bir maliyette ortaya çıkar. Çünkü Luthier ne kadar kaliteli ağaç ve malzeme kullanırsa enstrümanınız o kadar güzel olacaktır.

Bu zor mesleği ülkemizde de layığıyla yapan birçok Luthier vardır. Bazılarının ismi ülke sınırlarını bile aşmıştır. Birkaç örnek vermek gerekirse Erkan Sızarlar, Kenan Turgut, Ekrem Özkarpat, Murat Sezen, Özgür Mehmet Yıldırım gibi Luthierleri örnek verebilirim.

Peki Luthier olmak için ne gereklidir? Meslek eğitimi üniversitelere bağlı Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapımı bölümünde verilmektedir. Eğer sabrınız ve yeteneğiniz olduğunu düşünüyorsanız kim bilir neden olmasın.


Cahit Baltacı
Rekor Sanat - Gitar Öğretmeni