Nota Bilgisine Neden İhtiyaç Var?

Notanın kısaca anlamını açıklarsak, müziğin yazıya dönüştürülmüş biçimidir. Peki ilk çağlarda icat edilen notaya neden ihtiyaç duyulmuştur?

Müzik dediğimiz şey seslerle yapılan bir sanat dalıdır. Fakat seslerimiz belirli bir zaman içinde var olur sonra yok olurlar. Dinlediğimiz bir melodiyi veya sesi tekrar dinleme gibi bir olanağımız yoktur. Şarkıları, eserleri aktarabilmek ve tekrar dinleyip çalabilmemiz için müzik yazısına yani notaya ihtiyaç vardır. Nota yazımı yüzyıllar içerisinde farklılık göstermiş olsa da şu anda kullandığımız nota yazımı yaklaşık 300 yıllık bir geçmişe sahiptir.

Nota öğrenmek sanıldığı kadar zor değildir. Çağdaş eğitim anlayışına göre yedi yaşındaki bir çocuk notaları birkaç haftada öğrenebilir basit parçaları okuyup söylemeye ve çalmaya başlar. Nota öğrenilmesi kolay olan bir dildir. Yeni bir dil öğrenir gibi adım adım ilerlersiniz. Önce alfabe, harfler sonra kelimeler, cümleler derken koca bir kitabı okuyacak seviyeye gelirsiniz. Fakat harfleri öğrenmeniz yetmez konuşmalı, okumalı ve yazmalısınız. Notada çalarak, söyleyerek ve dinleyerek öğrenilir.

Kısaca şöyle özetlersek şekilleri sese hatta müziğe çevirmek oldukça keyifli bir iştir. Sizde müziğin dilini rahatlıkla öğrenip bu keyfi tatmalısınız.


Duygu Deniz Uşaklıgil
Rekor Sanat - Keman Öğretmeni