Türk Sanat Müziği ve Batı Müziği Keman Eğitimi Arasındaki Farklar

Keman denilince hepinizin aklına tek tip keman gelebilir. Ama eğitimi açısından keman ikiye ayrılır. Birincisi Türk Sanat Müziği kemanı, ikincisi Klasik Batı Müziği kemanıdır.

Aralarında ne fark vardır peki?

Yapı olarak aynı gözükseler de aralarında çok küçük farklar bulunur. Öncelikle Türk Sanat Müziği’de Klasik Batı Müziği arasındaki en belirgin farklardan biri akortlarının farklı olmasıdır. Türk Sanat Müziğinde (kalından inceye doğru) Do - Sol - Re - La yapılırken, Klasik Batı Müziğinde Sol - Re - La - Mi olarak yapılır. TSM eğitiminde teknikten çok makamsal geçişler önem taşır. Bu yüzden batı eğitiminde kullanılan keman yastığının kullanım şartı yoktur. Bir diğer konu ise; Klasik Batı Müziğinde yarım ya da tam ses bulunurken, TSM eğitiminde koma dediğimiz çeyrek sesler de vardır.

Bunun yanı sıra yapı olarak aynı gözükseler de aralarında görüntü olarak da farklılıkları vardır. Genellikle Türk Sanat Müziğin’de klavye kısmı daha geniş, eşik ise mümkün olduğunca alçak kullanılır. Klasik Batı Müziğinde yayın ağır olanı iyiyken, Türk Sanat Müziğinde yayın hafif olanı tercih edilir.

Peki Klasik Batı Müziği eğitimi alan bir öğrenci türkü ya da sanat müziği çalamaz mı? Tabi ki çalabilir. Avrupa müziğinin yanı sıra belirli makamdaki Türk Sanat Müziği, batı müziğine uyarlanmış türkülerimizi, film- dizi müzikleri ve tüm popüler parçaları kolaylıkla seslendirebilir.


Duygu Deniz Uşaklıgil
Rekor Sanat - Keman Öğretmeni