Tartım Tekrarı Soruları

Güzel sanatlar lisesi, konservatuvar ya da müzik öğretmenliği bölümü gibi yetenek sınavı ile alan bir okulun sınavına gireceksiniz. Sınav içeriğinde çalışmaya nereden başlamalısınız? Aslında ses tekrarı sorularına öncelik vermelisiniz derdim. Çünkü göze çarpan soru sayısı fazlalığı ses tekrarlarında. Fakat sınavın puanlamasına bakıldığında ezgi (melodi) ve tartım (ritm) sorularına ağırlık verilmeli demek zorundayım.

Örneğin güzel sanatlar lisesi sınavı puanlandırmalarını inceleyelim.:

Müziksel İşitme 26 puan

a) Tek ses 3

b) İki ses 6

c) Üç ses 9

d) Dört ses 8

Ritimsel Bellek 32 puan (Tonal ve Modal)

Ezgisel Bellek 32 puan (Tonal ve Tonal)

Müziksel Çalma 5 puan

Müziksel Söyleme 5 puan

Yerleştirme Puanı: Yetenek Sınavının %70’i ile Ortaöğretime yerleştirme puanı sınavının %30’u eklenerek oluşturulmaktadır.

Gördüğünüz gibi yetenek sınavında 100 üzerinden 64 puan ezgi ve tartım sorularından değerlendirilmektedir. Diğer okulların sınav puanlamaları da üç aşağı beş yukarı benzer biçimlerdedir. Bu soru tiplerinden özellikle paylaşmak istediğim soru tipi tartım tekrarı sorularıdır. Tartım tekrarı soruları ezgi tekrarı sorularının bir alt seviyesidir. Yani tartım konusunu çözebilirseniz ezgi soruları için %50 kolaylık sağlamış olursunuz. O zaman çalışmalarınızda önceliği tartım sorularına vermelisiniz. Bu nasıl olacak? Bu konuda birçok yöntem bilinmektedir. Tartım ögelerinin isimlendirilmesi: Şehir, sayı, nesne gibi…, tartım sorusu boyunca kişinin dinleyerek parmak hesabı yapması, soruyu sayısal olarak hesaplayarak ritmi ezberlemesi ya da çoğu zaman içinden geldiği gibi öylece tekrar etmesi.

Tartım sorularının çalışma yöntemleri bir kenara dursun öğrencide merak uyandıran diğer bir konu sorunun uzunluğudur. Birim hesabı üzerinden ölçüye göre tanımlarsak 8 ile 12 birim arasında uzayan, ölçü içinde konuşursak ise 2 ila 4 ölçü arasında değişen bir soru kümesini aklımıza getirmeliyiz. Eğer şehir isimleri ile çalıştıysak ki bu tarz çalışma yaygın bir yöntemdir 8 ya da 12 şehir uzunluğunda sorularla karşılaşacaksınız. Tabi ki ilk etapta 4 birim üzerinden çalışmaya alışarak giderek uzunluğu arttırmalısınız. Artık gerisi sizde! Bol bol tekrar etmek, bol bol çalışmak gerek. Profesyonel bir eğitim ile başaramayacağınız hiçbir sınav yoktur.


Pelin Aşkın Kumova
Rekor Sanat - Piyano ve İşitme Öğretmeni