Yan Flüt'e Kaç Yaşında Başlanır ve Nasıl Bir Yol İzlenir?

“Yan flüt’e başlama yaşı nedir?” sorusunun son günlerde sıklıkla karşılaştığım bir soru olduğunu söyleyebilirim. Genelde 7 ve 8 yaş üzeri çocukların bu enstrümana karşı ilgisinin artmış olması dikkatimi çekti ve bu ay ki makalemde bu konuyu ele almak istedim. Enstrüman çalmak fiziksel uygunluk gerektirir. Biz de çocukları ve velileri enstrüman seçerken nelere dikkat edildiği konusunda bilgilendirmek durumundayız.

Peki ne gibi özellikler olmalı?

Öncelikli olarak fiziksel uygunluk gerektirdiğini zaten hepimiz biliyoruz. Yan Flüt için en az 8 yaş uygun olabilir fakat gelişimi diğer yaşıtlarından daha farklıysa durum değişebilir. Yani daha minyon ve güçsüz ise sonraki yıllarda denenmesi tekrar test edilmesi daha uygun olacaktır. Bunun yanısıra yan flüt için tutma kavrama, dişlerde aralık ya da eksiklik ve nefes problemi olmamalıdır. Çünkü üflemeli bir enstrüman olduğu için nefes oldukça önemlidir.

Uygun olup olmadığı üfleme ve nefes egzersizleri yaptırılarak anlaşılır. Sonucunda ise veliler detaylı olarak bilgilendirilir. Enstrüman ise bütün bu uygulamadan sonra alınmalıdır. Eğer yanlış kararlar vermek istemiyorsanız başlama aşamasında uzman kişilerle görüşmeyi ihmal etmeyiniz.


Gülden Şair
Rekor Sanat - Yan Flüt Öğretmeni