Şan Dersi Sesi Güzelleştirir mi?

Şan dersi; fonetik, artikülasyon, diksiyon, doğru nefes kullanımı ve ses gürlüğü kontrolü gibi birçok alt başlığı içerisinde barındıran, doğru şarkı söyleme eğitimidir.


Bu alt başlıkları kısaca inceleyecek olursak şan dersi; fonetik yani ses bilgisi, artikülasyon yani boğumlama, diksiyon yani konuşma sanatı-tekniği ve diyafram nefesi gibi öğeleri içerir.


Sıkça rastlanan sorular arasında yer alan, ‘’Şan Dersi Sesi Güzelleştirir mi?’’ sorusuna da bir açıklık getirmek gerekirse; ses eğitimi dersi ses renginde çok büyük bir değişiklik meydana getirmemekle birlikte ses sağlığını tehdit eden unsurları ortadan kaldırıp, sesi en doğru şekilde kullanabilmeyi hedefler.


Mevcut ses sınırınız belirlenir, öncelikle belirlenen bu sınırın daha verimli kullanılabilmesi adına çalışmalar yapılır. (ses ve nefes egzersizleri) Bir yıl alınan şan dersinin sonunda sesin doğru kullanımını kavrar, kolaylıkla hayata geçirebilirsiniz.


Şan dersine başlayabilmek için ergenlik dönemini tamamlamış olmanız, ses sınırınızın belirlenebilmesi için büyük önem taşır. Öyleyse ‘’Ses sınırı nedir?’’ dediğinizi duyuyor gibiyim. Ses sınırı: çıkartabildiğimiz maksimum kalın ve ince ses alanıdır. Yani ulaşabildiğiniz en kalın sesten, çıkartabildiğiniz (kontrollü olmak kaydıyla) en ince sese kadar olan alan sizin ses sınırınızı belirler. Peki ses sınırı sabit midir? Diyecek olursanız, değişim göstermeyecek olan ses renginizdir. Ses sınırı, cinsiyete ve ses rengine göre farklı alanlarda esnetilebilir. Yani eğer bas bir renge sahipseniz, pes(kalın) sesleri daha gür kullanabilir hatta birkaç ses daha pes sesleri kullanabilirsiniz veya soprano ses rengine sahipseniz, tiz (ince) seslerinizi daha kontrollü ve daha dolgun kullanabilir hatta sizde birkaç ses daha ince seslere ulaşabilirsiniz. Bu süreçte en önemli destekçiniz nefestir. Diyafram nefesi desteği ile sesinizin kuvvetli ve pürüzsüz çıkmasını sağlayabilirsiniz.


Toparlayacak olursak, ses ve nefes egzersizleri en temel taşımızdır. Her gün düzenli nefes çalışmaları ile diyafram nefesinizi geliştirip sesinizi kontrol altında tutabilir ve hayal ettiğiniz gürlükte seslerin alt yapısını oluşturabilirsiniz.


Zeynep Fuçucuoğlu
Rekor Sanat - Şan Öğretmeni