Çalgı Akordu Neden Bozulur?

Öncelikle çalgı seçimi ile ilgili biraz bilgi vermek istiyorum. Çalmak istediğiniz ya da çaldığınız çalgı ne olursa olsun dikkat edilmesi gereken belli başlı öncelikler vardır. Bunların en başında alacağınız çalgının ses üretimini, kalitesini etkileyecek faktörleri bilmeniz, bilmiyorsanız mutlaka bir öğretmen gözetiminde çalgı almanız gerekir. Öğretmen gözetiminde alınmamış bir çalgı çok uzun ömürlü olmayabilir. Çalgı seçim aşamasında marka ve model gibi unsurlardan ziyade öncelikle ayırdığınız bütçeye en uygun ve doğru materyallerin kullanılmış olduğu çalgıları seçmek önemlidir. Çalgı yapımında kullanılan malzemeler çalgının kullanım ömrünü, etkin kullanımını ve ses üretim kalitesini etkiler. Bu sebeple yeni bir çalgı eğitimine başlarken öğretmeninizin tavsiye edeceği çalgılardan edinmenizi tavsiye ederim.

Başlangıç seviyesi adı altında satışa sunulan çalgılar kısa vadeli kullanım sağlar. Bütçenizi de zorlamadığı için tercih edilebilirler. Fakat bir süre sonra çaldığınız çalgıdan dönüt almaya başladığınızda ortaya çıkan ses sizi memnun etmeyebilir. Bunun yanı sıra akordu tutmayabilir. Sürekli bozulan ve sabitlenemeyen bir akort ile çalgınızı çalışma isteğiniz de sönebilir.

Peki akordun bozulmasının ya da tutmamasının sebepleri nelerdir?

Öncelikle çalgınız muhafaza ettiğiniz alanda kutunun içinde kalıyorsa çok etkilenmeyecektir. Ama kutunun dışındaysa ve çok sıcak bir ortamdaysa nemden akort burguları atabilir. Ya da sıcak bir ortamdan soğuk bir ortama geçtiyseniz bu ısı değişimi de akordun bozulmasına sebep olabilir. Vurma, çarpma vb. sebepler de çalgının aldığı darbe sebebiyle akordun bozulma sebeplerindendir. Tüm bunların yanı sıra çalgı yapımında kullanılan materyallerden kaynaklı da akort tutmama durumu oluşabilir. Örneğin; abanoz bir burgu ile plastik vb. materyallerden elde edilmiş bir burgunun işlevi de kullanım ömrü de aynı değildir. Çalgı seçimi kesinlikle bir öğretmen gözetiminde yapılmalıdır. Doğru seçilen bir çalgı size bu eğitim sürecinde büyük bir kolaylık sağlayacaktır.


Zeynep Fuçucuoğlu
Rekor Sanat - Piyano Öğretmeni