Üniversite Hazırlık İçin Yan Flüt Eğitimine Ne Zaman Başlamalıyım?

Üniversiteye hazırlık uzun ve kolay olmayan bir süreç olacağı için erken başlamak en doğrusudur. Çünkü müzik okulunda okuyan veya mezun olan öğrencilerin seviyesi okumayanlardan daha ileride olacağı için sizin ekstra performans göstermeniz gerekecek. Bu da nerdeyse 4 yıllık repertuarı 1 ya da 2 yıla sığdırmak demek.

Flüt için en az 2 yıl önceden başlanmalı ki sınav seviyesine ulaşabilin. Seslerin karşı tarafa kusursuz duyulması yani tonalitenin kusursuz olması en az 1 yıl sürer. Üflemeli bir alet olduğu için diyaframı doğru ve yerinde kullanabilme, parmakların farklı pozisyonlara alışabilmesi, tonalitenin iyi olması, etütler, gam ve arpejleri kusursuz çalabilme ve eserleri tekniğe uygun çalabilecek seviyeye gelmek kolay değildir. Bu yüzden 1 yıllık hazırlık eğitimi almak yeterli olmayacaktır.

Özellikle birkaç ay kala hazırlanmak isterseniz ve öncesinde hazırlığınız yok ise kazanmanız mümkün olmayacaktır. Sınavda sadece enstrüman değil; şan, teori ve işitme alanlarından da sorumlu olacağınız için her alanda iyi olmanız beklenecek. Bu yüzden geç kalmayın ve başarıyı yakalayabilmek için zamanınızı iyi değerlendirin.


Gülden Şair
Rekor Sanat - Yan Flüt Öğretmeni