Akustik Gitar Penasız Çalınır Mı?

Genelde çelik telli gitarlar olarak özetlenen elektrogitar, akustik gitar, oniki teli gitar gibi gitarlar (bas gitar hariç) pena adı verilen plastik bir aparat yardımıyla çalınır. Naylon telli klasik gitarlar ise parmakla çalınır. Klasik gitarın telleri daha kalın ve tel aralıkları daha uzundur. Bu nedenle parmakla kavramak ve tınlatmak daha kolaydır. Bu gitarlar pena ile çalındığında, penanın tellere sürtündüğünde çıkan ses rahatsız edebilir.

Bununla birlikte akustik ve elektrogitarların telleri sert, ince ve tel aralıkları daha kısadır. Bu gitarlar pena için daha uygundur ve pena ile güçlü, temiz bir ses elde edilir. Bu gitarları parmakla çaldığınızda ses yüksekliği ve kalitesi düşer.

Dikkat ederseniz sürekli olarak “genelde” ifadesini kullanıyorum çünkü müzik özgür bir alandır ve her şeyin istisnası mevcuttur.


Çelik telli gitarları elle çalan ve klasik gitarları pena ile çalan çok değerli sanatçılar vardır. Önemli olan enstrümanınıza hâkim olmak ve çok çalışmaktır.


İstisnalar olmasına karşın gitar çalmaya yeni başladıysanız ve herhangi bir tekniğe alışmadıysanız, eğitmeninizin yönlendirmelerine uymanızda ve en uygun tekniği kullanmanızda fayda vardır.


Onur Severgün
Rekor Sanat - Gitar Öğretmeni