Elektro Klasik Gitar Nedir?

Genelde enstrümanlar natüreldir ve üstlerinde elektrik cihazları bulunmaz. Önlerine mikrofon konularak sesleri yükseltilir. Özellikle klasik müzikte enstrümanların üzerinde hiçbir ilave cihaz bulunması istenmez. Enstrümanların kasalarının kesilmiş, bölünmüş yada yarılmış olmamasına dikkat edilir. Ekstra boya ve cila sürülmez. Verdikleri doğal ortam sesi önemlidir.

Günümüzde özellikle sahne müziğinde mikrofon kullanılması çeşitli ses sorunlarına yol açtığı için, her çeşit enstrüman üzerine elektrik ve ekolayzer cihazları konulmaya başlanmıştır. Enstrümanlar mikser cihazlarına üzerlerindeki çivi jak çıkışlarıyla bağlanır. Yine enstrümanlar daha güzel tanımlanmakta ve ortaya çıkan ses sorunları ve feed-back önlenmiş olmaktadır. Bu çeşit enstrümanların üzerinde ekolayzer cihazları olduğu için verdikleri ortam sesi daha düşüktür. Üzerlerinde çivi jak çıkışı ve ekolayzer olan bütün enstrümanlar başlarına elektro takısı alarak isimlendirilir.

Örneğin bir akustik gizli gitarın üzerinde ekolayzer varsa elektro akustik gitar eğer bir klasik gitarın üzerinde ekolayzer varsa elektro klasik gitar ismini alır. Elektro klasik gitarlardan ses manyetikle yükseltildiği için natürel klasik gitarlardan biraz daha farklı ses ve tona sahiptir. Elektro klasik gitarlar, standart ebatlarda sahip olabileceği gibi ince kasalı ve kesik kasalı gitarlardan da oluşabilir.


Onur Severgün
Rekor Sanat - Gitar Öğretmeni