Enstrüman Çalmak İsteyenlere Tavsiyeler

Enstrüman çalmak için herhangi bir üst yaş sınırı olmadığını hatırlatmak isterim. Hangi yaşta olursanız olun; öncelikle kararlı olmalı, disiplinli çalışmalı, acaba becerebilir miyim? geç kaldım, vakit bulamam, artık bu yaştan sonra olmaz gibi olumsuz düşünceleri bir kenara bırakmalısınız. Bu tarz çekincelerden kurtulduysanız ve kararınızı verdiyseniz ilk yapmanız gereken uzman eğitimci veya eğitim kurumları araştırmak olmalı. Alacağınız çalgı, çalacağınız müzik tarzı, uygulayacağınız eğitim programı konusunda önce eğitmeninizden bilgi almalı ve öyle yola çıkmalısınız.

Her çalgının, kişinin fiziksel özelliklerine göre farklı türleri olduğunu ve yanlış alışılan çalım tekniklerinin sonradan kolay kolay düzeltilemediğini unutmayın. Bu anlamda kendi başınıza karar verdiğinizde yanlış özellikteki çalgılar satın alabilir, kalitesi yetersiz ve kötü tınlayan bir çalgı satın alabilir ve daha başlamadan kendi şevkinizi kırabilirsiniz. Bu anlamda internet başında video izleyerek öğrenmeye çalışmakta bence doğru bir yol olmaz. Bu şekilde yanlış teknikler öğrenme, seviyenize uygun olmayan tekniklerle kendinizi boş yere zorlama ve yanlış oturuş, tutuş pozisyonlarına alışma ihtimaliniz çok yüksek olur.

Doğru eğitmen, doğru çalgı, doğru bir eğitim programı ve düzenli çalışmayla bir yıl kadar bir zamanda ilerlemeniz ve amacınıza ulaşmanız çok daha kolay olacaktır. Eğitim kurumu araştırırken en çok dikkat etmeniz gereken konularsa şunlardır:

• Milli eğitim bakanlığı onaylı olması

• Sertifika vermesi

• Eğitim kadrosu ve kadro devamlılığı

• Fiziksel şartları


Onur Severgün
Rekor Sanat - Gitar Öğretmeni