Enstrüman Eğitimine Hangi Yaşlarda Başlanmalı?

Enstrüman eğitimi şüphesiz her bireyin hayatında olması gereken bir olgudur. Çünkü bizlere kattığı kazanımlar çok fazladır. Peki, bu eğitim kaç yaşında başlamalı, nasıl başlamalı, nerede başlamalı; bu konu, üzerinde durulması gereken önemli bir konu.

Hepimizin bildiği gibi ünlü sanatçıların çok büyük bir kısmı müziğe çok küçük yaşlarda başlamıştır. Bu çok doğru bir karardır. Müzikle erken tanışmak size uzun bir müzik eğitimi fırsatı verir. O zaman sorulması gereken soru şudur: Kaç yaşında, hangi enstrümanla başlanmalıdır? 3 - 4 - 5 yaşlarında başlanabilir fakat o yaşta çocuklar okuma yazma becerileri, problem çözme becerileri yeterince olgunlaşmadığı için orff çalgıları piyano ve bateri ile başlanabilir. Bu çalgıların en önemli özellikleri çocukları fiziksel olarak zorlamayacak yapıda olmalarıdır.

Gitar ve keman gibi hem sağ hem de sol el kullanımına erken başlayan ve fiziksel güç isteyen enstrümanlara ise ilkokul eğitimiyle beraber başlanabilir. Flüt ve çello içinde 10 yaş ve üstü uygun olacaktır. Fakat bazı istisnai durumlarda olabilir. Üstün yetenekli çocuklar erken yaşlarda bazı sinyaller verebilir. Eğer çocuğunuzun müziğe eğilimi ya da herhangi bir yeteneği olduğunu düşünüyorsanız mutlaka işin uzmanına danışın. Enstrüman eğitimi mutlaka akademik düzeyde müzik eğitimi almış uzman eğitimciler tarafından çocuklara verilmelidir. Enstrüman eğitiminde çalım teknikleri çok önemli olduğundan çocuk ilk bilgilerini doğru ve düzenli bir şekilde almalıdır.

Gitar eğitmeni olarak sıkça başıma gelen bir olaydan örnek vermek istiyorum. Yanlış oturmuş çalım tekniğiyle çalışmış çocuklarla karşılaşıyorum. Bu çocukları doğru tekniğe geçirmek yeni başlamış bir çocuğa öğretmekten çok daha zor. Çok fazla zamanımıza mal oluyor. Bu yüzden ilk eğitimin önemi tartışılmaz bir gerçek. Eğitim için mutlaka resmi kurumlar ve uzman kişiler tercih edilmeli.

Enstrüman eğitiminin çocuğa kazandırdığı kişisel ve sosyal becerilerin ne kadar önemli olduğunu unutmayın.


Cahit Baltacı
Rekor Sanat - Gitar Öğretmeni