Flüt Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Flüt almadan önce yapılması gereken ilk iş, ne kadarlık bütçe ayırabileceğinizin planını yapmaktır. Tam ses alabileceğiniz bir flüt, başlangıç seviyesinde oldukça önemlidir.

İyi bir flütçü her model ile çalabilir fakat yeni başlıyorsak eğer öğrenme aşamasında tuşlara her dokunduğunuzda tam ses alabileceğiniz flüt modelleri ile çalışmalısınız.

Önce kendinizi denemek isterseniz daha ekonomik fiyatlı flütleri tercih edebilirsiniz. Örneğin; en ucuz flüt modelleri Çin üretimi olanlardır. Fakat bu anlamda da şöyle bir sıkıntı ile karşı karşıya kalabilirsiniz; tuşlarda ve seslerde bozukluk olduğundan flüt'ün performansı da kalitesiz olacaktır. Daha sonra çalamıyorum hissine kapılıp çalgınızdan uzaklaşabilirsiniz. İşte bunun olmaması için başlangıç aşamasında orta düzeyde bir flüt tercih edebilirsiniz.

Size bu konuda en çok yardımcı olacak olanlar; alanında uzman bir müzik mağazasında çalışanlar ve daha önce bu enstrümanı deneme şansı bulmuş kişilerdir.


Peki özellikleri nasıl olmalı ?

• CY kesim ambişür (ağızlık)

• E (mi) Mekanın bu mekanizma ile 3. oktavdan Mi sesi almak daha rahattır.

• Off-set G rahat tutuş pozisyonunu sağlar.

Çok ucuz olan bir enstrüman şüphesiz ki sıkıntılı olacaktır. İşçilik ve ses kalitesi önemli olduğundan ne istediğimize karar vermeden bir kez daha düşünmeliyiz. Estetik kaygısı yerine ses odaklı olunması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Aynı zamanda flüt'ün maddesini inceleyecek olursak eğer; nikel- bakır karışımı olan değil; ses iletkenliğinin kalitesi açısından gümüş olanı tercih etmenizde fayda vardır.

Özetleyecek olursak eğer: Flüt almak bu işe başlamak için önemli olan ilk adımdır. En güzel flüt, sizin olandır.


Gülden Şair
Rekor Sanat - Yan Flüt Öğretmeni