Korolarda Erkek Sesleri ve Ses Aralıkları

Bir önceki makalemde sizlere kadın seslerinin koro içindeki yerlerinden bahsetmiştim. Bu kez de erkek seslerinin korolar içerisindeki yerine biraz göz atalım. Koro içerisinde erkek sesleri genellikle tenor ve bas olmak üzere iki grupta yer alır.

Tenor: Tenor ses grubu, en ince erkek ses grubudur ve koro içerisinde melodi ile en uyumlu olan partidir. Fizyolojik olarak erkeklerin gelişme çağında sesleri kadınlara göre çok daha çabuk ve çok daha fazla kalınlaştığından iyi bir ses rengine sahip tenor bulmak oldukça zordur. İyi bir eğitimle korist olmanın yanında çok iyi birer solist de olacaklardır. Ses aralığı genellikle orta do’nun altındaki mi’den orta do’nun bir oktav üstündeki la’ya kadardır (E3 – A5). Elbette kişiden kişiye, eğitimine göre değişkenlik gösterebilmektedir. 4 sesli bir koro partisinde üstten üçüncü partiyi okurlar ve dizeklerinin başında sol anahtarı bulunur.


Tenor Sesleri

Bass (Bas): Bas ses grubu, en kalın erkek sesine sahip olan gruptur ve koro içerisinde önemi büyüktür. Bas ses grubu korolarda her zaman en temel sesleri söyler ve böylelikle müzik sağlam bir zeminde durmuş olur. Bir koroda bas ses grubu zayıf ise eser içerisinde kırılmalar, sallanmalar meydana gelecektir. Ancak bas partisi ne kadar kendinden emin ve sağlam olursa koronun eseri söylemesi bir o kadar kolaylaşır. Bas ses grubu tüm partilere göre en kalın sesleri söyler ve ses aralığı orta do’nun iki oktav altındaki mi’den orta do’nun hemen üstündeki mi olarak belirlenir (E2 – E4). Bas ses grubunun bu aralıklardaki notalarını yazmak sol anahtarında epey zor olacağından, dizeklerinin başında fa anahtarı vardır. 4 sesli bir koro partisinde en alt partiyi okurlar.

Bass Notaları

Minanur Balcan
Rekor Sanat - Şan Öğretmeni