Müziğe Küçük Yaşta Başlarken

Eğer küçük yaşta müziğe ilgi duyan bir çocuğunuz varsa kafanızda birçok soru vardır. Ama öncelikle çocuğun müziğe ilgi duyma konusunu netleştirmeniz gerekir. Bir çocuğun müziğe ilgi duyduğunu gözlemlememiz gerekir. Örneğin; televizyonda bir şarkı duyduğunda vücudu ile eşlik ediyor hatta dans ediyor olabilir. Ya da hiç olmadık zamanlarda parmakları ile ritim tutuyor ya da eline geçirdiği tencerede davul çalıyor taklidi yapabilir. Sıkıldığı zamanlarda bir leğen ile darbuka gibi sesler denemeye çalışabilir.


Peki, bu durumda ilk yapılması gereken ona özgü bazı müzikal oyuncakları satın almanızdır. Basitleştirilmiş tef, çelik üçgen, zil, kastanyet, ahşap çubuklar vb. çalgılar çocuklar için satılmaktadır. Bu çalgılara aynı zamanda Orff Çalgıları adı verilmektedir. Bu aşama sadece bir başlangıç, bunun yanı sıra eve çocuk şarkılarını içeren müzik CD ya da DVD’leri alınarak evde çalınmalıdır. Bu şarkıları çocuğun ezberlemesi teşvik edilmelidir. Bu çalışmalar da yetmez. Ayrıca mümkün ise canlı konser etkinlikleri ve sanatsal gezilerde bulunulmalıdır. Örneğin sergiler ve tiyatro gösterileri bu aşamada paha biçilmezdir.


Şimdi artık bir enstrüman ile ilgili girişimlerde bulunabilirsiniz. Erken müzik eğitimi kapsamında 5 yaş ve altı çocuklarda tavsiye edilen iki çalgı aleti vardır: Piyano ve Bateri(Davul). Kendi içine kapanık, daha sessiz çocuklarda piyano çalgısı tavsiye edilirken; yerinde duramayan, enerjisi yüksek çocuklarda bu potansiyeli rahatlıkla aktarabileceği bateri dersleri önerilmektedir. İki çalgı da kendi alanlarında erken yaş öğrencileri için mükemmel tercihlerdir. Temel eğitimi bu iki çalgıdan birinde yapan öğrenci daha sonra branşlaşacağı başka bir çalgı da tercih edebilir. Tabi bu sürece çalgı öğretmenleri de rehberlik edeceklerdir.


Bateri ya da piyanoyu seçen aile ev ortamında da bu çalgıları edinmelidirler. İki çalgı için de durum aynıdır. Ancak bunun için piyano almak zorunlu değildir, onun yerine elektronik piyano ya da elektronik org edinilebilir. Bateri için de tüm seti almak yerine davul padleri denilen özel birkaç aparat ve bagetler (ritim çubukları) alınabilir.


Sanata erken yaşta başlamak önemlidir. Anaokulu eğitiminin yanı sıra bu tarz aktivelerde de bulunulması çocuğun gelişimi için gereklidir. Tüm çocuklarımızı müzik eğitimine bekliyoruz.


Pelin Aşkın Kumova
Rekor Sanat - Piyano Öğretmeni