Yaylı Ailesi ve Ünlü Eserleri

Daha önceki makalemizde yaylı çalgılarının ufaklığı kemanı anlatmıştık. Dilerseniz bu ay kemanla beraber ailenin diğer üyelerini ve dinlenmesi gereken ünlü eserlerini inceleyelim.

Keman

Gövdesi 38 cm olup, yapımında 70’ten fazla farklı parça kullanılmıştır. Çalgılar arasında piyanodan sonra en geniş ses aralığına sahiptir. Kemanda ustalaşmış en ünlü virtüözlerden birkaçını sayarsak; Izhak Perlman, Isaac Stenn, Yehudi Menuhin, Gidon Cremer, Farid Farjad, Alexandr Markov, Cihat Aşkın; Suna Kan


Ünlü Eserleri:


A.VİVALDİ: Keman Sonatları- Mevsimler

J.S.BACH: Partitalar

L.V.BEETHOVEN: Re Majör Keman Konçerto - Fa Majör “ İlkbahar Sonatı”

A.BERG: Keman Konçertoları

A.CORELLİ: “Concerti Grossi”

W.A.MOZART: Keman konçertoları ve Sonatlar

P.CAYKOVSKİ: Re Majör Keman Konçertosu


Viyola

Gövdesi 41-45 cm olan viyolanın notaları 3.çizgi do anahtarıyla yazılır. Yapımında kemandan bir farkı yoktur. Akordu ise, Do-Sol-Re-La olarak yapılır. Derinden gelen alto sesiyle hüznü anlatmakta ustadır. Viyolanın ses güzelliği tam olarak 1700’lü yılların sonlarına doğru fark edilmiştir. Orkestralarda onun özellikleri biraz bastırılmış gibidir. Viyolaya armoni eşliğinin ortaları verilir. Çünkü ses aralığı orkestranın ses alanının tam ortasıdır.


Ünlü Eserleri:


TELEMAN: Viyolaya Konçertosu

STAMİTZ: Viyola Konçertosu

W.A.MOZART: Keman Viyola ve Orkestra için Konçerto

H.BERLİOZ: Harold İtalya’da

STRAUSS: Don Kişot

BARTOK: Viyola Konçertosu


Viyolonsel Çello

Kemanın yaklaşık 2 kat büyüklüğündedir. Viyolonsel’in notaları dördüncü çizgi fa anahtarıyla yazılır. Viyoladan 5 ses kalın bir sesi vardır. Yay tekniği ise viyola ve kemandan çok farklıdır. Orkestra içinde kontrobasla hareket eder, canlılık katar. Viyolonselde ustalaşmış birkaç sanatçıyı sayarsak Yoyoma, Pablo Casals, Gaspar Cassado Andre Navarra bunlardan birkaçıdır


Ünlü Eserleri:


BACH: Altı Süit - Çello Süiti

BOCCHERİNİ: Çello Konçertoları

E.ELGAR: Çello Konçertoları

J.HAYDN: Do majör Çello Konçertosu

P.CAYKOVSKİ: Bir Rokoko Teması Üzerine Çeşitlemeler

S.PROKOFYEV: Ballad

C.SAİNT-SAENS: “Hayvanlar Karnavalından Kuğu”


Kontrobas

Yaylı ailesinin en kalın ve en tok sesine sahip olan çalgıdır. Günümüzde 4 ve 5 telli olarak iki çeşidi bulunmaktadır. 4 telli olanlarını solocular, 5 telli olanlarını ise orkestra sanatçıları kullanır. Görüntüsü diğer yaylılardan farklıdır. Omuzları düşük, akort kulakları ise dişlidir. Notaları 4. çizgi fa anahtarıyla yazılır, ince sesler için sol anahtarı kullanılır. Kontrobasın orkestra içindeki görevi, armoni ve bas sesleri vermektir.


Ünlü Eserleri:


G.BOTTESİNİ: Si Minör Konçerto - Fa Diyez Minör Konçerto

A.DUBENSKİ: 8 Kontrobas için Füg

E.TUBİN: Kontrobas Konçertosu

J.B.VANHAL: Kontrobas Konçertosu

P.HİNDEMİTH: Kontrobas ve Piyano için Sonat 1949


Duygu Deniz Uşaklıgil
Rekor Sanat - Keman Öğretmeni