Gitarın Akort Kaçırma Nedenleri

Her enstrüman da olduğu gibi akort gitar içinde çok önemlidir. En çok karşılaştığımız akort kaçırma nedenlerine bir göz atalım:

1. Eğer tellerimizi yeni değiştirdiysek, tellerimiz oturana kadar sıklıkla akort kaçıracaktır. Bu durum aslında bir sorun değil olağan bir durumdur. Yeni tellerimizi sıklıkla akort edersek bir kaç gün içinde akordumuz normale dönecektir.

2. Akort kaçmasına neden olan bir diğer durum ise burguların dişlerinin aşınmasıdır. Bu durumda akort tutmamasına ve akordun yapılmasına engel olur. Yapmamız gereken, en kısa zamanda burgulari yenileriyle değiştirmektir.

3. Gitarı doğru olarak akortladığımız dan eminsek ve buna rağmen ses bozuk çıkıyorsa gitarda büyük ihtimalle sap ayarıyla ilgili bir sorun var demektir. Bu durum teknik bilgisi olan bir uzman tarafından giderilmelidir.

4. Son olarak her zaman karşımıza çıkacak olan soğuk ve sıcağa bağlı akort kaçmasıdır. Bu sorunda gitarı tekrar akortladığımız da ortadan kalkacaktır. Gitarı çalmaya başlamadan önce yapacağımız ilk iş gitarımızı akort etmek olmalıdır. Hepimize kolay gelsin...


Cahit Baltacı
Rekor Sanat - Gitar Öğretmeni